Van Aartsen neemt certificaat in ontvangst
Den Haag is 'Vegahoofdstad'
Directeur Floris de Graad van de Vegetariërsbond overhandigde het certificaat aan burgermeester Jozias van Aartsen. "Erg bemoedigend om te merken dat Van Aartsen als burgemeester het belang van meer vegetarische voeding volledig onderschrijft. Dit doet hij niet alleen omdat Den Haag al in 1899 het eerste vegetarische hotel ter wereld huisvestte. Als voormalig minister van landbouw weet Van Aartsen als geen ander dat onze huidige vleesconsumptie op den duur voor de aarde onhoudbaar is", aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.
In het onderzoek is gekeken naar het vegetarisch aanbod in de horeca. Daarnaast zijn het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald (een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden) en het aanbod in het ziekenhuis. Voor Den Haag werd bovendien het feit meegewogen dat de gemeente door haar deelname aan Eatgreen@Work het vegetarische aanbod in het restaurant van het stadhuis heeft verbeterd. Op dierendag, 4 oktober, is het gehele aanbod in dit restaurant vegetarisch. Den Haag werd eerder al benoemd tot 'vegastad' van het Westen. Groningen en Nijmegen kwam deze eer ten deel in het Noorden en Oosten. In het Zuiden was het aanbod zoveel minder dan in de andere drie landsdelen dat daar geen hoofdstad is aangewezen. Vorig jaar kreeg Wageningen de titel.
De vegetarische hoofdsteden werden bekend gemaakt in de aanloop naar De Vegetarische Restaurantweek. "In de Hofstad is het over het algemeen goed vertoeven als vegetariër", aldus Floris de Graad. "Het kan echter altijd nog beter, want ook in Den Haag zijn er nog restaurants te vinden met alleen een geitenkaassalade op het menu. We zijn daarom blij dat er in Den Haag zes restaurants aan de Vegetarische Restaurantweek meedoen."
De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 13 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu's, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu's kosten 25 euro; bij sommige toprestaurants is dit 40 euro.
De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara's Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie in de Keuken.
Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA