Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Aartsen neemt certificaat in ontvangst

Den Haag is 'Vegahoofdstad'

Den Haag is sinds 4 oktober officieel de 'Vegahoofdstad' van Nederland. Burgermeester Jozias van Aartsen nam het certificaat in ontvangst. De Vegetariërsbond stelde vast dat er in Den Haag het meeste aandacht is voor vegetarische voeding. Op 4 oktober, dierendag, serveerde het restaurant van het stadhuis alleen vegetarische gerechten. Maar ook de rest van het jaar staat vegetarisch in Den Haag op de kaart. De Hofstad huisvest onder meer een vegetarische supermarkt, een vegetarische snackbar en De Vegetarische Slager. Ook restaurants bieden relatief vaak een vegetarisch menu. Deze keuze is ook in Den Haag van 7 tot en met 13 oktober nog groter, tijdens de derde Vegetarische Restaurantweek.

Directeur Floris de Graad van de Vegetariërsbond overhandigde het certificaat aan burgermeester Jozias van Aartsen. "Erg bemoedigend om te merken dat Van Aartsen als burgemeester het belang van meer vegetarische voeding volledig onderschrijft. Dit doet hij niet alleen omdat Den Haag al in 1899 het eerste vegetarische hotel ter wereld huisvestte. Als voormalig minister van landbouw weet Van Aartsen als geen ander dat onze huidige vleesconsumptie op den duur voor de aarde onhoudbaar is", aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.In het onderzoek is gekeken naar het vegetarisch aanbod in de horeca. Daarnaast zijn het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald (een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden) en het aanbod in het ziekenhuis. Voor Den Haag werd bovendien het feit meegewogen dat de gemeente door haar deelname aan Eatgreen@Work het vegetarische aanbod in het restaurant van het stadhuis heeft verbeterd. Op dierendag, 4 oktober, is het gehele aanbod in dit restaurant vegetarisch. Den Haag werd eerder al benoemd tot 'vegastad' van het Westen. Groningen en Nijmegen kwam deze eer ten deel in het Noorden en Oosten. In het Zuiden was het aanbod zoveel minder dan in de andere drie landsdelen dat daar geen hoofdstad is aangewezen. Vorig jaar kreeg Wageningen de titel.

De vegetarische hoofdsteden werden bekend gemaakt in de aanloop naar De Vegetarische Restaurantweek. "In de Hofstad is het over het algemeen goed vertoeven als vegetariër", aldus Floris de Graad. "Het kan echter altijd nog beter, want ook in Den Haag zijn er nog restaurants te vinden met alleen een geitenkaassalade op het menu. We zijn daarom blij dat er in Den Haag zes restaurants aan de Vegetarische Restaurantweek meedoen."

De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 13 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu's, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu's kosten 25 euro; bij sommige toprestaurants is dit 40 euro.

De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara's Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie in de Keuken.

Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl.
Publicatiedatum: