Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willen de massa bereiken en gaan voor vestigingen in alle grote steden"

Veganistisch restaurant Puur Plantaardig geopend in Heerlen

Tholen - Restaurant Puur Plantaardig is dinsdag 3 september geopend aan de Oranje Nassaustraat 40 in Heerlen. Jolanda Gerbecks omschrijft Puur Plantaardig als een plek waar alle ingrediënten voor een 'vegan lifestyle' onder één dak te vinden zijn. Het restaurant was gisterenavond voor het eerst open. "Wij werken alleen met producten die vrij zijn van dierlijke eiwitten. We gebruiken veel vleesvervangers, kruiden en noten in de gerechten. Ik draai bijvoorbeeld ook gewoon balletjes in elkaar, maar gebruik bonen in plaats van gehakt. En bij ons staat ook spaghetti op het menu, maar dan aangevuld met een vleesvervanger."


Folder met meer informatie over de Puur Plantaardig-formule.

Jolanda is vorig jaar puur uit ethische overtuiging veganist geworden. "Ik ben toen op zoek gegaan naar wat er mogelijk is en dit bleek veel meer te zijn dan ik dacht. Dit viel me reuze mee. Natuurlijk moet je wel eens inventief zijn, omdat er relatief weinig aanbod is en even weinig gebruikers, toch is het goed te doen." Ze benadrukt dat het belangrijkste is om openheid te geven over de herkomst van de ingrediënten. "Veganistisch eten smaakt gewoon heerlijk en daar komt bij dat het ook nog eens veel minder belastend is voor de wereld en het milieu."

Jolanda en Meitie van den Bosch runnen het restaurant vanuit een 'realistisch idealistisch' oogpunt. "De eerste avond liep nog niet op rolletjes, maar we hebben geweldige reacties gekregen op ons concept. De smaak van de gerechten komt heel goed aan." De dames willen ook graag vleeseters in hun restaurant verwelkomen. "Gisteren was zo'n drie kwart van de gasten vleeseter. Zij vonden onze gerechten erg lekker. Dat is een mooi compliment. Wij beseffen dat dit concept alleen kan slagen wanneer de grote massa er ook enthousiast over wordt."Bij Puur Plantaardig draait het volgens Jolanda om eerlijk eten. Duidelijkheid over de herkomst van de producten staat voorop. "En belangrijk is dat we het voor het grote publiek betaalbaar houden. Een kom soep kost bij ons 3,50 euro en een hoofdgerecht is al verkrijgbaar voor 5 euro."

Het concept bestaat niet alleen uit het restaurant. "We willen hier uiteindelijk ook kleding, accessoires en schoenen gaan verkopen. En er komt een winkeltje bij waarin onder meer onze culinaire creaties verkrijgbaar zullen zijn. Dit wordt een soort mini-supermarkt met plantaardige spullen, waaronder broden van de bakker en soja- en tofuproducten. We gaan het concept de komende twee jaar verder uitbouwen. We willen uiteindelijk met ons Puur Plantaardig-concept naar iedere grote stad in Nederland."


Lupine, plantaardige vleesvervanger, van eigen bodem.

Gedeeltelijk biologische ingrediënten

Ze geeft aan dat momenteel ongeveer 30/40 procent van de gebruikte ingrediënten biologisch is. De verwachting is dat dit aandeel in de toekomst nog verder zal toenemen. "Zo zijn we bezig met een moestuinproject. Wij gaan de juiste zaden verstrekken en anderen gaan de groenten voor ons telen. Daardoor zal het bio-aanbod uiteindelijk gaan groeien. Tips zijn uiteraard altijd welkom. Tot nu toe komt het aanbod eigenlijk gewoon naar ons toe."

Voor meer informatie:

Jolanda Gerbecks
Puur Plantaardig
Oranje Nassaustraat 40
6411 LH Heerlen
06 29495286
[email protected]
www.puurplantaardig.wordpress.com