In de horeca worden ondermeer de regels voor werktijden van jongeren niet overal goed nageleefd. In opdracht van de Inspectie SZW zijn194 horecabedrijven bezocht en bij 44% zijn één of meer overtredingen geconstateerd. Zestien bedrijven hebben direct een boete gekregen.
Veel jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar besteden een deel van hun vrije tijd aan bijbaantjes. In de horeca hebben bijna 120.000 jongeren een baan als kelner, serveerster en barmedewerker.
De controleactie, die namens de Inspectie is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was vooral gericht op jongeren onder de 18 jaar. In de horecasector is de naleving van de regels nog steeds slecht. Een inspectie in 2010 leverde een overtredingsperscentage op van 60%. Reden voor Inspectie SZW om weer inspecties bij horecabedrijven te laten doen. Van de geïnspecteerde bedrijven hadden 62 bedrijven al eerder een inspectiebezoek gehad. Bij ongeveer 85% van deze bedrijven is de naleving nu in orde. De naleving bij de niet eerder bezochte bedrijven blijft met 42% aanmerkelijk achter.
In totaal zijn 173 overtredingen geconstateerd. Boetes zijn onder meer aangezegd voor 16 en 17 jarigen die na 23:00 uur nog aan het werk waren of meer dan negen uur werkten (5 maal), 15 jarigen die na 21:00 uur werkten (11 maal) en voor 14 jarigen die tot ver na 19:00 uur werkten (5 maal). Van de opgemaakte boeterapporten zijn er vijf het gevolg van recidive.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Fotoreportage: Bloedhete maar geslaagde BioVelddag
- Oud-landbouwminister Cees Veerman ziet nog altijd toekomst in biologische en duurzame landbouw
- De Smaakspecialist investeert in zeewier en neemt de activiteiten van Seamore over
- Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- "In één oogopslag duidelijk hoe ver de initiatieven zijn gevorderd met natuurinclusieve landbouw"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-24 UMC Utrecht gaat voor gezonder voedingsaanbod
- 2022-06-21 Australische pubs overwegen om sla als bijgerecht optioneel te maken om verspilling tegen te gaan
- 2022-06-17 Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend
- 2022-06-17 Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine
- 2022-06-10 Exki breidt cateringservice uit naar Antwerpen
- 2022-06-07 "Wij kennen alle boeren waar we inkopen"
- 2022-06-02 Ruim vijf miljoen maaltijden gered van verspilling in 2021
- 2022-06-02 CO2-Impact Tool moet assortiment in bedrijfsrestaurants verduurzamen
- 2022-06-01 Een Tweede Michelinster voor De Nieuwe Winkel
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant