Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu ook zonnepaneel-in-glas-in-lood

Een kerk in Canada lijkt de eerste in de wereld die energie gaat produceren via zonnecellen in glas-in-loodramen. Er is een innovatieve manier gevonden om duurzame energie te produceren, zonder het aangezicht van het gebouw aan te tasten. De kerk heeft zonnecellen verwerkt in een aantal nieuwe glas-in-loodramen die ongeveer 2.500 kilowattuur per jaar op moeten kunnen leveren.

De Cathedral of the Holy Family staat in Saskatoon, de zonnigste stad van Canada met meer dan 2.800 zonuren per jaar. De glas-in-loodramen zijn ontworpen en gemaakt door Sarah Hall, een Canadese kunstenares die vermoedt dat dit project uniek is in de wereld. Oorspronkelijk heeft de kathedraal overwogen om gewone panelen op het dak te installeren, maar zag uiteindelijk af van het plan vanwege het effect op het uiterlijk van het gebouw.

Rentmeesterschap

Volgens kunstenares Hall kosten glas-in-loodramen met of zonder zonnecellen ongeveer evenveel. Vanuit prijsperspectief bleek het dus zinnig om voor de ramen te kiezen die energie opwekken.

De glas-in-loodramen vormen een eenheid en heten tezamen Lux Gloria. Elke zonnecel heeft een andere vorm en afmeting om zo goed mogelijk in het tableau te passen. Hall zegt dat de ramen met zonnecellen een boodschap bevatten over christelijke waarden, zoals rentmeesterschap en zorg voor de schepping.

Bron: BusinessGreen via Duurzaam Bedrijfsleven
Publicatiedatum: