Koksonderwijs mist vegetarische trend
Het onderzoek vond plaats onder 13 scholen die op MBO niveau koksonderwijs aanbieden. De aandacht aan onderwijs over de vegetarische keuken verschilt van 1 tot 15 uur per jaar (totaal moet er 850 uur per jaar les worden gegeven). Onderwijs over vegetarische eiwitrijke producten beperkt zich in de meeste gevallen tot basisproducten als peulvruchten en tofu. Aan minder vaak gebruikte producten als seitan en TVP wordt bij minder dan de helft van de scholen aandacht besteed. Meer dan 30% van de scholen schenkt zelfs helemaal geen aandacht aan peulvruchten en/of tofu. Plantaardige alternatieven voor melk, eieren en kaas komen er al helemaal bekaaid vanaf. "Uit het onderzoek blijkt dat er vooral onder docenten, maar ook onder leerlingen, vraag is naar meer aandacht voor vegetarische voeding. Dat is ook logisch nu blijkt dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed. Het onderzoek toont aan dat meer lesmateriaal voor koksonderwijs over de vegetarische keuken hard nodig is", aldus Floris de Graad.
De ontwikkeling van de lesmethode over de vegetarisch keuken voor het koksonderwijs is een initiatief van de Vegetariërsbond en haar zusterorganisaties in België (EVA), Duitsland (VEBU) en Oostenrijk (VGÖ). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiering van het Leven Lang Leren programma van de Europese Unie.