Onderzoek Vegetariërsbond: slechts 2% van lestijd aandacht voor vegetarisch
Koksonderwijs mist vegetarische trend
Het onderzoek vond plaats onder 13 scholen die op MBO niveau koksonderwijs aanbieden. De aandacht aan onderwijs over de vegetarische keuken verschilt van 1 tot 15 uur per jaar (totaal moet er 850 uur per jaar les worden gegeven). Onderwijs over vegetarische eiwitrijke producten beperkt zich in de meeste gevallen tot basisproducten als peulvruchten en tofu. Aan minder vaak gebruikte producten als seitan en TVP wordt bij minder dan de helft van de scholen aandacht besteed. Meer dan 30% van de scholen schenkt zelfs helemaal geen aandacht aan peulvruchten en/of tofu. Plantaardige alternatieven voor melk, eieren en kaas komen er al helemaal bekaaid vanaf. "Uit het onderzoek blijkt dat er vooral onder docenten, maar ook onder leerlingen, vraag is naar meer aandacht voor vegetarische voeding. Dat is ook logisch nu blijkt dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed. Het onderzoek toont aan dat meer lesmateriaal voor koksonderwijs over de vegetarische keuken hard nodig is", aldus Floris de Graad.
De ontwikkeling van de lesmethode over de vegetarisch keuken voor het koksonderwijs is een initiatief van de Vegetariërsbond en haar zusterorganisaties in België (EVA), Duitsland (VEBU) en Oostenrijk (VGÖ). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiering van het Leven Lang Leren programma van de Europese Unie.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'
- 2023-04-05 Zwitserse bio-sector zet met biologisch horeca-label in op extra omzet
- 2023-04-03 Meld uw duurzame horecalocatie aan voor de Gaia Green Awards 2023
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport