Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rozenkwekerij de Bierkreek start project teelt van tuinplanten zonder neonicotinoïden

Rozenkwekerij de Bierkreek heeft €340.000 gekregen van het Ministerie van EZ om een methode op de markt te zetten hoe kwekers van potplanten (containerteelt heet dat) hun product gezond te kunnen kweken zonder gebruik te maken van insecticiden, zoals neonicotinoïden. Onder andere neonicotinoïden zijn verantwoordelijk voor de bijensterfte op de wereld. Rozenkwekerij de Bierkreek gaat hier de komende vier jaar in samenwerking met HAS Hogeschool en HAS kennistransfer aan werken.

Luizen en natuurlijke vijanden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Om de containerteelt van potplanten vrij van insecticiden te maken zijn voornamelijk aanpassingen in de inrichting van de pottenvelden (containervelden) nodig. Sluipwespen leggen hun eitjes in een bladluis, het larfje eet de luis van binnenuit op, waardoor deze dood gaat. De nieuwe sluipwesp wordt geboren en legt vrijwel direct 300 nieuwe eitjes in nieuwe bladluizen. Maar ook larven van de zweefvlieg, gaasvlieg en lieveheersbeestje eten honderden luizen per dag.

De Bierkreek heeft de laatste jaren aangetoond dat bladluizen als voedselbron voor deze insecten dienen. Wanneer het containerveld zodanig wordt ingericht dat ook de volwassen zweefvliegen, sluitwespen en gaasvliegen er een paradijs vinden, met voedsel en schuilplaatsen, is de potroos optimaal beschermd tegen schade door luizen, maar meer nog tegen vervolgschade door trips, spint en andere, meer onaangename insecten.

Studenten van de HAS onderzoeken nu hoe die inrichting eruit moet zien en schrijven daar een handboek voor. Ondertussen wordt er gezocht naar andere ketenpartners en kwekers, die met het systeem willen gaan werken. Dat hoeven geen biologisch gecertificeerde bedrijven te zijn. Het systeem werkt ook in gangbare bedrijven.

Een plant met luizen is een gezonde plant

En ook de consument komt aan de beurt. In de toekomst hopen de Bierkreek en de HAS, dat de klant die de potplant koopt eerst goed zal kijken of er wel luizen op de plant zitten, want dan weet hij of zij, dat het een plant is uit een gezond systeem en dat thuis niet hoeft te worden gespoten tegen ongedierte. De natuurlijke vijanden van de luizen zijn namelijk al op de plant aanwezig bij de aankoop.

Oproep aan kwekers, handelaren en tuincentra

De komende vier jaar loopt het project waarbij wordt aangestuurd op bewustwording bij: kwekers, handelaren, tuincentra en consumenten. Kwekerij de Bierkreek is daarom dringend op zoek naar tuincentra die de handschoen op willen pakken. Kwekers die innovatief willen en kunnen denken.

Binnen vier jaar is het de bedoeling dat er tuincentra zijn die rozen, phloxen, petunia's en alles wat in een pot gekweekt wordt verkopen mét bladluizen. Geïnfecteerd door sluipwespen, wel te verstaan.

Voor meer informatie:

Rozenkwekerij De Bierkreek
Zevenhofstedenstraat 9
4515 RK IJzendijke
Geertje van der Krogt/Hans van Hage
Tel: 06 50908824/06 12905085
Fax: 0117 306030
info@bierkreek.nl
www.bierkreek.nl
Publicatiedatum: