Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hunter Douglas introduceert zonwering van gerecyclede petflessen: GreenScreen

Na het prijswinnende EOS 500 rolgordijnsysteem komt Hunter Douglas met een nieuwe innovatie op het gebied van projectmatige zonwering. De nieuwe collectie spreekt tot de verbeelding met onder andere stoffen die gemaakt zijn van bijzondere duurzame materialen. Zo bestaat GreenScreen Eco voor honderd procent uit volledig recyclebare polyester vezels. Het doek van GreenScreen Revive is vervaardigd van gerecyclede petflessen. Hunter Douglas is de enige producent binnen de branche die dergelijke duurzame stoffen produceert voor projectmatige zonwering.

André Weiss is bij het Nederlandse dochterbedrijf Artex verantwoordelijk voor de ontwikkeling van GreenScreen. Hij ziet een veelbelovende toekomst voor de collectie op de markt voor projectmatige zonwering: "Jaarlijks belandt wereldwijd zo'n 20 miljoen vierkante meter aan gebruikte rolgordijnen op de afvalberg. Materialen die vaak grote hoeveelheden pvc bevatten en daarmee een enorme belasting vormen voor het milieu. Met de introductie van GreenScreen bieden wij een duurzaam alternatief, dankzij het gebruik van stoffen die pvc-vrij en volledig recyclebaar zijn."GreenScreen Eco is een stof die voor honderd procent gemaakt is van polyester vezels, zonder toevoeging van andere stoffen. Hierdoor kan het weefsel na gebruik zonder verdere scheiding weer worden omgesmolten en als grondstof dienen voor andere materialen. Weiss: "We werken bijvoorbeeld samen met een partij die van de gerecyclede rolgordijnen speeltoestellen maakt, zoals schommels en glijbanen. GreenScreen Eco heeft voor deze producteigenschap het Cradle-to-Cradle certificaat gekregen." De serie vormt een betaalbaar alternatief voor architecten en interieurontwerpers die op zoek zijn naar een duurzame, decoratieve zonwering.

Ook de rolgordijnen uit de GreenScreen Revive collectie zijn volledig recyclebaar. Het bijzondere van deze serie is dat de grondstof zelf ook al een recycleproduct is. Weiss legt uit: "De garens van dit weefsel worden gemaakt van het plastic van volledig pvc-vrije, gerecyclede frisdrank- en waterflessen. Hunter Douglas werkt hiervoor samen met vuilverwerkingsbedrijven in Japan en Duitsland, waar het gebruikelijk is om deze afvalproducten gescheiden in te zamelen. In elke vierkante meter stof worden twee halve-liter flessen verwerkt, wat neerkomt op zes flessen per gemiddeld rolgordijn."

Alle GreenScreen series voldoen aan de internationaal erkende Greencode classificatie voor de milieuvriendelijkheid van textielstoffen en dragen bij aan de LEED-certificatie van gebouwen.

De GreenScreen collectie kan worden toegepast in EOS 500, het rolgordijn systeem waarmee Hunter Douglas in 2012 een iF design award won. EOS 500 had de prijs te danken aan de modulaire opbouw van het systeem, dat bestaat uit maar liefst 300 onderling uitwisselbare onderdelen. Hiermee kunnen rolgordijnen exact op de specificaties van het project gemaakt worden. Dankzij de vele combinatiemogelijkheden is EOS 500 snel en makkelijk te monteren systeem.

Kijk op deze website voor meer informatie.
Publicatiedatum: