Van oudsher zijn toprestaurants trendsetters. Nieuwe ontwikkelingen en ontdekkingen in de keukens zie je na verloop van tijd terug in de meeste restaurants en uiteindelijk in de schappen van de supermarkt. Maar als het gaat om het gebruik van goede, biologische producten, direct van het land of uit de zee, heeft juist de retail het voortouw genomen. Volgens smaakprofessor Peter Klosse zijn de restaurants aan zet. De consument is er helemaal klaar voor en verlangt - en verwacht ook - dat koks gebruik maken van natuurlijke en gezonde producten uit het seizoen. Daarom heeft Peter Klosse de stichting Ik kook bewust opgericht.

Waarom niet?

De reden dat de restaurantsector achterloopt heeft niet met onwil te maken. Je hoeft chefs niet te overtuigen dat het belangrijk is om met de beste producten te werken. Wat er moet verbeteren, is de distributie. Dat wil zeggen: het moet voor restaurants gemakkelijker worden om biologische of gelijkwaardige producten te kopen. Er is veel te winnen. Er zijn nu een handjevol grote spelers aan de macht die alles bepalen. Er zitten er teveel schakels tussen de boer of tuinder. Producten worden daardoor onnodig duur. Naarmate het voor restaurants gemakkelijker is om seizoensgebonden, natuurlijke en gezonde producten in te kopen, wordt het ook aantrekkelijker om er mee te werken. Restaurants hebben weer een missie. Smaak en kwaliteit met lekkere, gezonde en pure producten! Ik kOOk bewust!

Terug naar de natuur

Boeren, tuinders en ambachtelijke producenten zijn de natuurlijke bondgenoten van de Horeca. Zij verdienen steun. Door nieuwe netwerken te maken met kortere lijnen van het land naar het bord, verbetert de positie van boeren. Dat heeft voordelen. Als de lijnen korter zijn kan de boer later oogsten, waardoor de groente en het fruit smaakvoller is. Er hoeft minder weggegooid te worden en het is nog gezonder ook. Door mee te doen met ikkOOKbewust onstaat een win-win situatie: zowel voor de restaurateur, als de boer, de teler, de restaurantgast, de dieren en het milieu.

Kijk op deze website voor meer informatie.