Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"100% bio-voedsel op kleuterscholen en scholen is haalbaar en betaalbaar"

Grünen in Stuttgart willen bio-aandeel van 25% in voedselaanbod

De Duitse regio Beieren is al vrij ver op het gebied van biologisch voedsel. Ook in Stuttgart wil men hierin investeren. "100 procent biologisch voedsel op kleuterscholen en scholen is haalbaar en betaalbaar", zo lieten de Stuttgarter Grünen zich citeren. Gedurende zes jaar is in 32 Beierse instellingen getest met biologische levensmiddelen.

De Grünen in Stuttgart zijn nog relatief bescheiden. Daar willen ze het aandeel biologische producten in stedelijke keukens verhogen tot 25 procent. "De kwestie is zeer belangrijk voor ons", zegt Grünen-raadslid Thekla Walker. "Met de voedselvoorziening kan de gemeenschap een grote bijdrage leveren voor de gezondheid, duurzaamheid en lokale economie." Hiermee kan de voedselvoorziening van tienduizenden beïnvloed worden.

De partij is met dit plan ruim op tijd voor de begrotingsbesprekingen in de herfst. "De bedoeling is om de veranderingen zo kostenneutraal mogelijk door te voeren." Dit kan bijvoorbeeld door de hoeveelheid vlees te beperken. Wanneer bijvoorbeeld op slechts acht van de twintig dagen vlees wordt aangeboden, kan dit grote invloed hebben op de totaalprijs. En door lange transportafstanden kan de binnenlandse landbouw ondersteund worden en dit drukt ook de kosten.

In de professionele keukens in de stad wordt het plan met belangstelling gevolgd. Gerd Danner, keukenmanager voor peuterspeelzalen in Essen, heeft al een proef gedaan met biologische ingrediënten: "We boden biologische wortelen, paprika's, sinaasappelen en bananen aan. De kwaliteit van biologische aardappelen viel telen en de appelen waren te verschillend in grootte." Hij schat het bio-aandeel momenteel op tien procent.

Bron: Stuttgarter Nachrichten
Publicatiedatum: