Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Erg leuk om creatief te werken met regionale bio-producten"

'Eet wat bij je past' krijgt Groene Handdruk voor duurzame aanpak

Tholen - Yvonne Hopstaken van 'Eet wat bij je past' kreeg onlangs de Groene Handdruk uitgereikt. Wethouder Peter van der Wiel uit Boxtel overhandigde de prijs aan de cateraar. De Groene Handdruk is bedoeld voor bedrijven in het Groene Woud die biodiversiteit in de regio versterken. Yvonne is biologische kok en voedingskundige. Haar bedrijf 'Eet wat bij je past' richt zich op allerlei projecten rondom bio-voeding. Van catering tot kook-workshops, van eet-evenement tot voedingsadvies.

'Eet wat bij je past' is de enige cateraar in de regio van het Groene Woud die met 100 procent biologische producten werkt. "Ik werk voor bedrijven en organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan." Ze legt uit dat elke opdracht steeds weer anders is, maar één ding blijft altijd overeind: "Lekker koken met producten die horen bij het seizoen en bij de regio. Dat zie ik als uitdaging. Het is gewoon erg leuk om creatief te werken met lekkere en mooie biologische producten en ingrediënten die allemaal hier uit de regio komen. Dat maakt het speciaal. Voor mij, maar ook voor mijn opdrachtgevers."


Yvonne en links een foto van een cateringklus bij Kloosterhotel ZIN

Oud-Hollandse gerechten in een nieuw jasje

De natuurvoedingskundige kookt graag gerechten die passen binnen de 'Nieuwe Nederlandse keuken'. "Ik werk graag met oude gerechten die ik vertaal naar deze tijd. Ik steek ze in een nieuw jasje. Oud-Hollandse gerechten in een nieuw jasje. Doordat alle producten uit de buurt komen van bio-boeren en -telers en natuurvoedingswinkels zet ik een stapje in de verdere verduurzaming van de voedselvoorziening. Dat idee spreekt ook mijn klanten aan."

Drijfveren

Yvonne heeft 'Eet wat bij je past' acht jaar geleden opgericht. "Ik had jaren in de Verenigde Staten gewoond en was onder de indruk geraakt door wat er daar allemaal leeft binnen de bio-branche. De grootschalige coöperaties tussen boeren en burgers bijvoorbeeld. Daar kunnen wij hier echt nog veel van leren. Wel heb ik er alle vertrouwen in dat dit ook in Nederland gaat gebeuren. Ik ben momenteel met diverse partijen uit de regio in overleg om ook een voedselcoöperatie te beginnen. Dit gaat het komende jaar echt handen en voeten krijgen."De freelance kok kookt onder meer bij Kloosterhotel ZIN aan de Boxtelseweg in Vught. "Bij dit voormalige klooster is in één keer voor biologisch gekozen en ik draag daar graag mijn steentje aan bij." Yvonne geeft ook workshops op maat. Hierin staat de vraag voorop hoe men natuurlijker kan eten. Deze vinden zowel in haar eigen werkplaats als op locatie plaats. "Hier is steeds meer vraag naar."

Het voordeel van een workshop in de werkplaats van Yvonne is dat deelnemers daar ook zelf ingrediënten kunnen oogsten in de pluktuin. "Ik heb in deze tuin de vertaalslag naar voeding gemaakt. Het is een volledig eetbare pluktuin, met onder meer kruiden, bessen, fruitbomen, alles is te plukken. De deelnemers van de workshops kunnen zo het hele proces ervaren."

Stichting Natuurlijk Eten

Samen met Hester Verduin (zie foto rechts) heeft Yvonne twee jaar geleden de Stichting Natuurlijk Eten opgericht. "Hiermee willen we gezond natuurlijk eten verder bevorderen, door middel van educatie, voorlichting en demonstraties. Samen hebben we onder meer de grootste biologische picknick van Nederland georganiseerd." KokPit is één van de initiatieven van de stichting en hiermee willen ze opvoeders bewust maken van de mogelijkheden in natuurlijk eten. "We laten hen zien wat mogelijk is. Wat is er in de regio bijvoorbeeld allemaal verkrijgbaar? We tonen de ouders dat het niet veel tijd hoeft te kosten om een voedzame natuurlijke maaltijd op tafel te zetten." Yvonne en Hester zijn momenteel aan het proefdraaien en aan het kijken hoe we aan middelen kunnen komen."

Voor meer informatie:

Yvonne Hopstaken
Eet wat bij je past
Lierenbont 1
5283 AW Boxtel
06 40614075
[email protected]
www.eetwatbijjepast.nl