Milieu Centraal geeft tips voor energiezuinig verwarmen

U kunt zorgen voor een lagere energierekening, een beter comfort in huis en het milieu vooruit helpen, met de tips van Milieu Centraal voor energiezuinig verwarmen. Bijna 9 op de 10 huishoudens gebruikt gas om de woning warm te stoken. Op jaarbasis stookt een gemiddeld huishouden bijna 1.300 m3 gas (zo'n 850 euro, prijspeil 2012/2013). Dat draagt bij aan klimaatverandering omdat er CO2 vrijkomt bij de verbranding van gas. Het verwarmen van woningen zorgt voor 9 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Gasgestookt verwarmen zorgt nauwelijks voor luchtvervuilende stoffen.

Slimmer en efficiënter verwarmen, betekent minder gas verbruiken: dus minder klimaatverandering en een lagere energierekening.

Tips om de energierekening verlagen via verwarming:

  • Zet de thermostaat vaker lager: vanaf een uur voor vertrek en voor u gaat slapen, en de cv uit in kamers waar niemand is. Eén graadje lager stoken als u thuis bent, bespaart ook.
  • In woningen gebouwd vanaf 1994 kan de thermostaat 's nachts 2 tot 4 graden omlaag; bij vorst (en in huizen met een warmtepomp) is 1 of 2 graden verlaging beter, anders duurt opwarmen te lang.
  • In woningen gebouwd voor 1994 kan de kachel 's nachts 5 tot 7 graden omlaag; helemaal uit bespaart meer, maar is niet aan te raden wegens risico op vochtproblemen, en op bevroren leidingen bij vorst.
  • Gebruik een klokthermostaat, en thermostaatkranen op radiatoren. Dat zorgt voor meer comfort, en minder gasverbruik.
  • Ga na of de isolatie en ventilatie van uw huis in orde zijn. Zonder isolatie is zuinig stoken moeilijker wegens tocht en temperatuurswisselingen.
  • Ga na of uw cv-ketel hoog rendement heeft; een nieuwe ketel kost wat, maar verlaagt ook uw energierekening.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven