Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieu Centraal geeft tips voor energiezuinig verwarmen

U kunt zorgen voor een lagere energierekening, een beter comfort in huis en het milieu vooruit helpen, met de tips van Milieu Centraal voor energiezuinig verwarmen. Bijna 9 op de 10 huishoudens gebruikt gas om de woning warm te stoken. Op jaarbasis stookt een gemiddeld huishouden bijna 1.300 m3 gas (zo'n 850 euro, prijspeil 2012/2013). Dat draagt bij aan klimaatverandering omdat er CO2 vrijkomt bij de verbranding van gas. Het verwarmen van woningen zorgt voor 9 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Gasgestookt verwarmen zorgt nauwelijks voor luchtvervuilende stoffen.

Slimmer en efficiënter verwarmen, betekent minder gas verbruiken: dus minder klimaatverandering en een lagere energierekening.

Tips om de energierekening verlagen via verwarming:

  • Zet de thermostaat vaker lager: vanaf een uur voor vertrek en voor u gaat slapen, en de cv uit in kamers waar niemand is. Eén graadje lager stoken als u thuis bent, bespaart ook.
  • In woningen gebouwd vanaf 1994 kan de thermostaat 's nachts 2 tot 4 graden omlaag; bij vorst (en in huizen met een warmtepomp) is 1 of 2 graden verlaging beter, anders duurt opwarmen te lang.
  • In woningen gebouwd voor 1994 kan de kachel 's nachts 5 tot 7 graden omlaag; helemaal uit bespaart meer, maar is niet aan te raden wegens risico op vochtproblemen, en op bevroren leidingen bij vorst.
  • Gebruik een klokthermostaat, en thermostaatkranen op radiatoren. Dat zorgt voor meer comfort, en minder gasverbruik.
  • Ga na of de isolatie en ventilatie van uw huis in orde zijn. Zonder isolatie is zuinig stoken moeilijker wegens tocht en temperatuurswisselingen.
  • Ga na of uw cv-ketel hoog rendement heeft; een nieuwe ketel kost wat, maar verlaagt ook uw energierekening.
Publicatiedatum: