Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

foodwatch: Nationaal Schoolontbijt geeft het slechte voorbeeld

Afgelopen week was de week van het Nationaal Schoolontbijt. Dit evenement geeft een platform aan producenten als ERU, Hero en Venz om hun producten, die veelal te zout of zoet zijn in een positief daglicht te stellen. foodwatch vindt het Nationaal Schoolontbijt een goed initiatief. Educatie van kinderen over ontbijten is uitermate belangrijk. Maar foodwatch vindt het schrijnend dat een van oorsprong goed initiatief op deze manier wordt gekaapt door de levensmiddelenindustrie, die het als platform gebruikt om hun veelal ongezonde producten te promoten.

foodwatch wil een einde maken aan de marketing van ongezonde producten gericht op kinderen. Daarbij heeft foodwatch hulp nodig. Help mee.

Het is een feit dat een goed ontbijt belangrijk is. Zo zorgt het voor energie en focus; heel belangrijk als je een lange school- of werkdag voor de boeg hebt. Bovendien stimuleert het je stoelgang, levert het (idealiter) een goede hoeveelheid van de dagelijkse voedingsstoffen en kan een goed ontbijt overgewicht helpen voorkomen. Omdat veel kinderen onvoldoende of zelfs niet ontbijten is het stimuleren hiervan een goede zaak.

Dit jaar werd de tiende editie van het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. Het initiatief is opgezet door het Voorlichtingsbureau Brood, gesteund door het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. Zo'n 500.000 kinderen op 2.500 basisscholen hebben gezamenlijk in hun klas ontbeten. foodwatch vindt het erg jammer te moeten constateren dat een aantal van de producten die onderdeel van het (standaard) ontbijtpakket waren, weinig te maken hebben met een goed ontbijt. De klassen krijgen dan wel krentenbollen, mueslibollen en vers bruin- en volkorenbrood, maar het beleg waarmee dit besmeerd werd valt niet bepaald onder de categorie 'verantwoord'.

Wat krijgt een school?

Per groep van 25 kinderen:
  • Versgebakken brood en broodjes: 18 krenten- of mueslibollen, 18 bruine bolletjes en 2 gesneden volkorenbroden
  • 1 kuipje Blue Band Goede Start!
  • 1 pot Frutesse Appel-Kaneel Fruitstroop
  • 4 kuipjes ERU Kids smeerkaas
  • 1 pot Hero Fruitpasta Aardbeien
  • 1 pak Venz Minder suiker hagelslag Melk
  • 1 pak Venz Minder suiker hagelslag Puur
  • 5 literpakken Campina verse, halfvolle melk

Zo toonde onderzoek van foodwatch aan dat ERU smeerkaas veel te zout is voor kinderen en ten onrechte een calciumclaim draagt. Bovendien bevat het net als de Venz Hagelslag veel verzadigd vet. De hagelslag en de fruitpasta van Hero bestaan op hun beurt allebei voor de helft uit suiker. Daarnaast bevat de margarine van Blue Band Goede start van nature geen enkele voedingswaarde, maar is uitsluitend verrijkt met de vitaminen die kinderen nodig hebben. foodwatch vraagt zich dan ook af waarom het Voedingscentrum dit initiatief steunt. Op de website van de instantie wordt namelijk aangegeven dat ook fruit onderdeel uitmaakt van een goed ontbijt. Maar fruit is deze week niet terug te vinden op de ontbijttafels. Daarnaast krijgt beleg als hagelslag en smeerkaas volgens het Voedingscentrum geen voorkeur. Smeerkaas zou zelfs hooguit bij uitzondering op brood gesmeerd mogen worden. Toch zitten er wel 2 pakken hagelslag en 4 kuipjes smeerkaas bij het pakket dat aan de klassen wordt geleverd.

Het evenement wordt flink in de schijnwerpers gezet door bekende Nederlanders uit te nodigen. Voorheen werd bijvoorbeeld schaatser Sven Kramer uitgenodigd. Dit jaar ontbeten 25 Kamerleden, maar ook prinses Maxima mee. Bovendien wordt elk jaar een bijdrage geleverd aan een goed doel. Dit jaar ontvingen zowel het Oranje-fonds als het Bake for Life-initiatief een bijdrage. "Dit evenement is hét moment om een half miljoen kinderen het goede voorbeeld te geven", aldus Hilde Anna de Vries van foodwatch. "Dankzij de levensmiddelenindustrie hebben ze geleerd dat goed ontbijten samengaat met veel suiker, zout en verzadigd vet."

Bron: Foodwatch
Publicatiedatum: