Bio-appel van Harrie van den Elzen 'De Beste Appel van NL'

De Dalinco-appel van biologisch-dynamische appelteler Harrie van den Elzen uit Zeeland is vanmorgen uitgeroepen tot 'De Beste Appel van NL'. Dit gebeurde in de Philips Fruittuinen in Eindhoven. De uitreiking was ook live op tv te volgen, bij Vandaag de Dag.

Van den Elzen was met nog vier concurrenten in de strijd voor de titel, waaronder drie collega bio-telers (Harmen Peters, Florian de Clerq en Wil Sturkenboom). Harrie heeft een boomgaard aan de Korte Dijk in Zeeland.


Teler Harrie van den Elzen is leverancier van Willem & Drees.

Lees hieronder de extra informatie over Fruitbedrijf 'De Boomgaard' dat bijgevoegd werd bij de kandidatenlijst op Foodlog.nl:

De Boomgaard (Harrie van Elzen)

Fruitbedrijf 'De Boomgaard' van Harrie en Elianne van den Elzen ligt in het Brabantse dorp Zeeland nabij Uden (Maashorst). De 4,5 hectare appelen en 2 hectaren peren worden biologisch-dynamisch geteeld onder Demeter keurmerk. De rassen die Van den Elzen teelt (Santana, Rode Topaz, en zijn favoriet Dalinco) zijn allen nieuw en bezitten een resistentie tegen vruchtschurft, waardoor ze minder bespoten hoeven te worden. Op het bedrijf worden alleen door Skal toegelaten natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet, zoals spuitzwavel, maar de nadruk ligt eerst en vooral op het creëren van een ecologisch systeem waarin natuurlijke vijanden de rust en ruimte krijgen om tot ontwikkeling te komen. Hoger gras tussen de bomen, ingezaaide 'overhoekjes', een paddenpoel en een vogelhotel van nestkastjes tegen de wand van de sorteerloods, zijn enkele voorbeelden van maatregelen.De fruitbomen krijgen 100% biologische mest toegediend, zoals varkensmest van een biologische varkensfokker uit de buurt, die op zijn beurt het fruitafval van De Boomgaard aan zijn varkens voert. Aanvullend betrekt Van den Elzen biologische champost uit de buurt wat voor de grond in Zeeland de ideale samenstelling heeft. Het snoeien van de bomen doet de teler compleet anders dan zijn collega fruittelers. Van den Elzen snoeit namelijk voor 80% in de zomermaanden, waardoor de zon en wind het fruit mooi kunnen kleuren, en er geen grote wonden ontstaan die de bomen kunnen infecteren met diverse schimmels. De bomen zijn daardoor veel vitaler dan bomen die zich van de wonden moet zien te herstellen, wat terug te zien is aan de hogere opbrengst.

Alle oogst wordt in een ULO koeling op het eigen erf opgeslagen en buiten de veiling om rechtstreeks afgezet bij klanten. Voor dit doel startte de teler met enkele andere bio-telers, waarvoor hij ook de sortering, verpakking en soms het koelen doet, de Biofruit Afzet Organisatie. Vanwege het gezamenlijke volume biologisch fruit, vormt de afzetorganisatie een interessante partij voor grootwinkelbedrijven.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven