VS: berichtgeving over gezondheidsvoordelen van bio-voedsel varieert weer

De Amerikaanse Organic Trade Association (OTA) gaf in een eerder bericht aan blij te zijn met het onlangs uitgebrachte rapport van de 'American Academy of Pediatrics' (AAP) gepubliceerd is. Dit omdat volgens de OTA de vele voordelen van biologische voeding worden benadrukt.

In de media wordt echter heel anders gereageerd. Op DoctorsLounge.com staat bijvoorbeeld het volgende bericht:

Door biologische voedingsmiddelen worden consumenten minder blootgesteld aan pesticiden die geassocieerd worden met ziekten, maar de huidige beschikbare gegevens tonen geen extra voedingswaarden of juist tekorten aan ten opzichte van conventioneel gekweekt voedsel. Dit blijkt uit een studie die op 22 oktober in 'Pediatrics' gepubliceerd is, ter ondersteuning van een presentatie op de jaarlijkse bijeenkomst van de 'American Academy of Pediatrics', gehouden van 20 tot en met 23 oktober in New Orleans.

Joel Forman en Janet Silverstein van de 'Committee on Nutrition and Council on Environmental Health' op de 'American Academy of Pediatrics' hebben het verband tussen gezondheid en milieu en de productie en consumptie van biologisch voedsel onderzocht.

De auteurs rapporteren dat er overtuigend bewijs is dat consumenten door het eten van biologische voeding minder blootgesteld worden aan pesticiden. Maar de conventionele benaderingen blijken minder milieubelastend te zijn dan de biologische landbouw. Op basis van de huidige gegevens, zijn er geen betekenisvolle nutritionele voordelen of tekorten aangetoond tussen biologisch en conventioneel geteeld voedsel. Er is ook een gebrek aan goed onderbouwde onderzoeken die aantonen dat er directe voordelen voor de gezondheid of ziektebescherming voortvloeien uit het consumeren van biologisch voedsel. Er zijn wel landbouwstudies uitgevoerd die aantonen dat biologische voeding qua kosten en opbrengst kan concurreren met conventionele landbouw, maar er zit wel een belangrijke prijspremie vast aan bio-voedingsmiddelen.

"Kinderartsen moeten dit bewijs meemen bij de bespreking van de gezondheids- en milieu-impact van bio-voeding en -landbouw en tegelijkertijd pati├źnten en hun familie aan te moedigen om een optimaal en gevarieerd dieet te eten, in overeenstemming met de aanbevelingen van 'US Department of Agriculture's MyPlate'.

Bron: DoctorsLounge

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven