Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gratis gefilterd water bij Kasteel Woerden

GroenLinks wil gratis kraanwater voor horecagasten

In de hedendaagse duurzaamheidsdrang gaat er weleens iets mis. Vooral om te bedenken dat oplossingen om duurzamer te leven juist voorhanden liggen. In Nederland wordt nog ontzettend veel gebotteld water gedronken. Zogenaamd uit een waterbron ergens in Frankrijk of Belgiƫ. Compleet belachelijk natuurlijk, zeker als je weet dat het kraanwater in Nederland tot de hoogste standaard behoort van heel Europa. De actie van GroenLinks om kraanwater in de horeca gemeengoed te maken, is dus zo gek nog niet.

De toegevoegde waarde van bronwater uit een fles is zo nihil dat het werkelijk schrijnend is dat we daar CO2 op kapotslaan. De plastic verpakkingen en het vervoer is letterlijk water naar de zee dragen.

Kasteel Woerden

In Woerden heeft het Kasteel een biologische bedrijfsvoering. Als u hier dineert of luncht, krijgt u gratis water. Water kost namelijk nagenoeg niets. Milou van Dale van Kasteel Woerden legt uit dat al het water dat geserveerd wordt aan de tafels afkomstig is van een filterinstallatie.

"Het water wordt gefilterd in deze machine en we voegen eventueel koolzuur toe voor een bruisend glas", zegt Van Dale. "Dit water komt gewoon uit de kraan. Na het filteren is er geen smaakverschil met het water van bijvoorbeeld Chaudfontaine."

Kraanwater is het meest lokale hoogwaardige product wat er te vinden is en het is bijna gratis. Toch drinken we nog altijd veel gebotteld water uit het buitenland. We betalen dus dubbelop voor drinkwater. En daar komen de kosten voor de afvalberg nog bij. Ook hier betaalt u belasting voor.

Het Kasteel doet hier dus niet meer aan mee. Van Dale: "Als biologisch bedrijf willen we niet in zee gaan met fabrikanten van water. We brengen hier geen kosten voor in rekening, een glas water is bij ons gratis."

WeTapWater heeft alle horeca in Nederland in kaart gebracht die kraanwater schenken.

Bron: Woerden dichtbij
Publicatiedatum: