Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Tachtig sympathisanten vragen om ook vervolgd te worden op proces rond ggo-aardappelveld

Meer dan 80 mensen verzoeken de rechtbank in Dendermonde om vrijwillig te mogen verschijnen als verdachten op het proces rond de protestactie aan het veld genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren. In mei 2011 probeerden actievoerders die genetisch gemanipuleerde aardappelen te vervangen door biologische. Elf van hen worden door het Dendermondse parket vervolgd, onder meer voor bendevorming. De 80 sympathisanten vinden die beschuldiging absurd en willen vrijwillig verschijnen om dat duidelijk te maken.

Aan de actie van het Field Liberation Movement (FLM) namen meer dan 500 mensen deel, van wie een aantal het proefveld van de Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) betrad en er aardappelplanten uitrukte. Van hen worden elf mensen vervolgd. "Die elf zijn er willekeurig uitgepikt", zegt Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen en een van de meer dan 80 mensen die vrijwillig willen verschijnen. "Zij maken deel uit van een bredere beweging die ik volmondig steun. Als zij lid zijn van een bende, dan zijn alle mensen die voor hetzelfde vechten, ook lid van die bende. Daarom wil ik op het proces zijn, hoewel ik zelf niet bij de actie aanwezig was." Voor filosofe Isabelle Stengers gaat het om meer dan de strijd tegen de ggo's. "Tien jaar geleden ging het nog om een proefveld van een privébedrijf, nu om een veld van de universiteit. De privébelangen hebben het publieke wetenschappelijke onderzoek overgenomen." Het proces vindt vanaf 15 januari 2013 plaats.

Bron: Belga via website BioForum
Publicatiedatum: