Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Phytophthora: aardappelstrokenteelt blijft langer overeind

Dit jaar sloeg phytophthora al weer snel toe. Al op 23 juni zijn de eerste BioImpuls rassendemoveldjes in ZW Nederland gebrand. Later volgden ook de andere rassenveldjes. Ook op de Broekemahoeve liggen demovelden en proefvelden.
Wat opviel in de proefvelden was de latere infectie en uitbreiding van Phytophthora in de strokenteelt. Hierin wordt de gewasontwikkeling in de biodivers teeltsysteem vergeleken met een gebruikelijk teeltsysteem.

Schaalvergroting leidt tot steeds grotere productie eenheden, wereldwijd zijn de laatste jaren de bedrijven en de percelen steeds groter geworden. Dit om via efficiëntie en mechanisatie de kostprijs verder te verlagen. Hierdoor neemt de variatie en biodiversiteit af. De natuurlijke barrières zijn hiermee verdwenen en na een infectie van een ziekte of plaag kan deze zich explosief uitbreiden indien er niet wordt ingegrepen. Om de effecten van het verhogen van de diversiteit en daarmee barrières te bekijken zijn op de Broekemahoeve in Lelystad twee systemen aangelegd:

  1. Gebruikelijk biologisch systeem met grote percelen monocultuur (> 1 hectare) waarop één ras geteeld wordt en waar geen akkerranden aanwezig zijn.
  2. Perceel met veel diversiteit. Deze bestaat onder andere uit:
- Strokenteelt (3 meter breed en 80-100 meter lang) in combinatie met
GPS en zoveel mogelijk vaste rijpaden.
- Vruchtwisseling: 6 gewassen + bloemenstrook
(aardappel, zomertarwe, boon/zomertarwe, peen, sluitkool,
grasklaver).
- Organische mest, compost, maaimeststof, mulchlaag wordt
niet of slechts ondiep ingewerkt
- De grond wordt zo veel mogelijk het gehele jaar bedekt
gehouden.
- Minimale grondbewerking.

Evenals vorig jaar ontwikkelt de Phytophthora in het strokenperceel met veel diversiteit zich trager. Op 10 juli 2012 kwamen op dit perceel slechts op enkele bladeren een aantasting voor terwijl in het vergelijkend perceel duidelijke haarden aanwezig zijn. Dit perceel is dan ook dezelfde dag gebrand. Het perceel met veel diversiteit is nog niet gebrand. Eén week later branden kan 7-8 ton aan consumptie aardappelen opleveren.

Ook op de BioImpuls demovelden is de Phytophthora ontwikkeling gevolgd. Inmiddels zijn al vele velden gebrand waarna de opbrengsten en kwaliteit worden vastgesteld.

Klik hier voor BioImpuls Nieuwsbrief

Voor meer informatie: Rob van der Broek, PPO van Wageningen UR

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: