Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gezonder zijn voor mens en planeet"

Oprichter Ecovillage at Ithaca wil ecodorpen mainstream maken

In een ecodorp in de Amerikaanse staat New York leeft een gemeenschap van 160 mensen die streven naar meer duurzaamheid en een betere levenskwaliteit. Het is het model van de toekomst, geloven de inwoners.

In Ecovillage at Ithaca (EVI) kan je wandelen in voetgangersstraten, een duik nemen in het meer of een maaltijd delen in het gemeenschapshuis – en dat alles in de prachtige omgeving van de Finger Lakes.

De inwoners moeten wel twee uur per week werken voor de gemeenschap: koken, de vaat doen, schoonmaken, onderhoud doen of de financiën regelen. "Wie een huis heeft, moet zulke zaken sowieso doen, dus waarom niet in een ruimere groep waarin je tegelijk vrienden kan maken", verklaart Ashley Click, een jonge moeder.De huizen hier verbruiken 40 procent minder energie dan die van gelijkaardige gezinnen in dezelfde klimaatzone. Ze zijn doorgedreven geïsoleerd en maken door hun oriëntatie optimaal gebruik van de zonnewarmte. Daarnaast zijn er zonnepanelen die in dertig woningen 66 procent van de energiebehoefte invullen.

Toch zijn de bewoners geen fundamentalisten. Ook hier vind je overal aansluitingen voor supersnel internet en parkeerplaatsen. "We zijn een doorsneesamenleving, maar grijpen terug naar traditionele gebruiken als die hun nut hebben bewezen", stelt Liz Walker, één van de oprichters van de gemeenschap.

Bio-groenten

De gemeenschappelijke maaltijden zijn lokaal en er worden biologisch geteelde groenten van een nabijgelegen boerderij in verwerkt, die ook deel uitmaakt van het ecodorp en ongeveer 250 gezinnen voedt. De consument betaalt een deel van de kosten die de boerderij maakt, en krijgt in ruil een deel van de oogst.

"Heerlijk om je eigen groenten op te halen. Ik ga onmiddellijk naar huis om ermee aan de slag te gaan", vertelt Margot Schoeps.

EVI was één van de eerste ecodorpen in de wereld. Het kan model staan voor een alternatieve levenswijze, nu de westerse consumptie afneemt. "De tijd is rijp voor ecodorpen. We kunnen niet blijven leven in allemaal aparte woningen", meent Schoeps.

Walker wil de 21 jaar ervaring die ze hier heeft opgedaan, gebruiken om ecodorpen mainstream te maken. "We kunnen de huidige manier van huisvesting ombuigen tot een levenswijze die veel meer voldoening geeft. Dat zou gezonder zijn voor mens en planeet."

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Mondiaal Nieuws
Publicatiedatum: