Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pleidooi voor een persoonlijk Eco-budget

Joost houdt op Groenhuis.org een pleidooi voor een ecologische kasbon:

"De meesten onder ons grijpen de zomervakantie aan om eens andere oorden te verkennen, en een reis gaat natuurlijk altijd gepaard met uitstoot van CO2. Maar dat gaat ook verder. Want we stoten voortdurend CO2 uit met onze activiteiten. We verwarmen onze woning (en sommigen koelen de woning nog eens extra af), we doen aan woon-werkverkeer, we moeten ons voeden..."

"En om een eerlijke indruk te krijgen hoe goed of slecht we bezig zijn, zou het niet slecht zijn als elke burger een eerlijke hoeveelheid CO2-uitstootrechten krijgt om verantwoord en tegelijkertijd aangenaam te kunnen leven. Het aankopen van voedsel met veel voedselkilometers zou automatisch zorgen voor een groter bedrag dat van je CO2-budget afgaat. Iemand die bijvoorbeeld in eigen tuin gaat groenten kweken, moet daar dan niets op betalen en en spaart zo CO2-budget. Wie dan weer de trein neemt zal een kleiner bedrag zien afgaan van zijn/haar CO2-budget. En de automobilist zal via het voltanken van zijn/haar auto meer CO2-punten moeten afdragen."

"En zo kan er een shift ontstaan naar ecologisch leven en worden we er in geld voor beloond. Want laat ons eerlijk zijn, mensen zijn gevoelig aan budgetten. Wie bijvoorbeeld heel ecologisch leeft, kan vervolgens CO2-budgetten opsparen en deze laten omzetten in ecologische kasbonnen (centen). Wie bijvoorbeeld fors over zijn ecobudget is gekomen moet op het einde van het jaar vervolgens kasbonnen overkopen van mensen die teveel hebben. Daar zou dan een speciale 'Eco-bay' website moeten voor bestaan. Maar mensen mogen hun kasbons ook opsparen als ze bijvoorbeeld volgend jaar toch eens een vliegreis willen boeken."

"Met dit systeem gaan we niemand uitsluiten, maar vooral de mensen laten nadenken over hun gedrag en vooral hun dagelijks gedrag aanpassen! Want als ze hun dagelijks gedrag aanpassen, is hun impact het grootst en besparen ze ook het meest op hun Eco-budget. En als iedereen bijvoorbeeld overweegt om een elektrische auto te kopen, moet hiervan de CO2-bijdrage sterk naar beneden. Op termijn zal dit de elektrische wagens (en andere alternatieven) beter naar voor schuiven. Misschien kan je zelfs bij de aankoop van een zuinige wagen een paar stevige eco-kasbonnen cadeau krijgen?"

Bron: Joost op Groenhuis.org
Publicatiedatum: