Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alle energie op Aruba in 2050 duurzaam geleverd

Aruba is hard op weg een van de groenste plekken ter wereld te worden. Het is mogelijk om in 2050 alle benodigde energie op het eiland duurzaam te leveren, blijkt uit een studie van het Wereld Natuur Fonds.

Nu al is Aruba het land binnen het Koninkrijk met de hoogste percentage duurzame energie. Dat is mede te danken aan onderzoeksinstituut TNO, dat nauw samenwerkt met Aruba om het eiland duurzamer te maken.

Er wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de duurzame ontwikkelingen; de komst van een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek. Die moet komen in een volledig duurzame woonwijk op Aruba. In de toekomst kan de opgewekte energie wellicht ook worden gebruikt om elektrische auto's op te laden. Naast de 'solarparkeerplaats' worden in de duurzame woonwijk ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen.

TNO ondersteunt het Nederlands-Caribische eiland hierbij door middel van toegepast onderzoek, in samenwerking met (lokale) bedrijven, overheid en universiteiten. Het Delftse instituut doet onder meer onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw windmolenpark op Aruba in Alta Vista.

Springplank

En ook TNO spint garen bij de samenwerking; het instituut wil op Aruba allerlei technieken testen die zijn bedoeld voor de regionale markt. TNO krijgt er een netwerk bij dat sterkt van de Cariben tot Zuid-Amerika. Aruba kan zo voor het Nederlandse bedrijfsleven als springplank fungeren naar Latijns Amerika.

Aruba lijkt op het eerste gezicht over perfecte condities te beschikken voor het opwekken van zonne- wind en waterenergie. Maar niets is minder waar, zegt Jan Ebbing van de TNO-afdeling Cariben op Aruba. "De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa."

Maar daar ligt juist de uitdaging. TNO Cariben wil zo meer technieken ontwikkelen die wel bestand zijn tegen zon en de zoute lucht. En die zijn vervolgens weer geschikt voor heel Latijns-Amerika.

Green Faculty

Ook voor de Europese markt wordt op Aruba nieuwe technologie getest, zoals een slim elektriciteitsnet. "Hier kunnen we dat in het klein beter testen omdat het eiland is geïsoleerd", aldus Ebbing. "In Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden. Zo kunnen we hier op kleine schaal in theorie een model voor Europa ontwikkelen. Het huidige net is niet geschikt voor veel decentrale duurzame bronnen."

TNO doet ook haar best de kennis te delen. In mei opende op Aruba de deuren van Green Faculty. In samenwerking met de Arizona State University biedt de Green Faculty trainingen aan ter ondersteuning van Aruba's duurzame energie. In de toekomst zullen de trainingen ook breder in de Cariben aangeboden worden, om zo de regionale kennis over energie te vergroten.

Maar er zijn meer plannen, waarbij Aruba als proeftuin fungeert. "Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen", zegt Ebbing. "Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar een productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd."

Bron: Wereldomroep
Publicatiedatum: