Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe mogelijkheden voor jongere generatie

Mbackombel eerste ecodorp van Senegal

Tachtig kilometer buiten hoofdstad Dakar (Senegal) ligt Mbackombel, een nederzetting met iets meer dan duizend inwoners. Recent deed het gehucht aanpassingen op het gebied van water- en energiebeheer. Als resultaat hiervan genieten de inwoners van een grotere voedsel- en inkomenszekerheid. Ook het milieu is gebaat bij dit project en voor de jongere generatie biedt de transformatie een schat aan nieuwe mogelijkheden.

De overheid hoopt dat dit dorp een model voor de toekomst van het platteland zal zijn. Volgens Demba Ba Mamadou, directeur van het Nationaal Bureau voor Ecodorpen in Senegal, kan het concept dat hier in praktijk werd gebracht, de voordelen van het moderne leven naar het kleinste dorp brengen.

Zo zorgen zonnepanelen in Mbackombel niet alleen voor verlichting, maar voorzien ze het dorp ook van elektriciteit om een computerklas en een schoolbibliotheek draaiende te houden. Op die manier wordt er gewerkt aan het dichten van de digitale kloof en wordt het dorpje verbonden met de rest van de wereld via het internet.

Daarnaast leveren de zonnepanelen de kracht om een molen en een waterpomp aan te sturen zodat irrigatie van de tuinen en water voor het vee verzekerd is.

"De laatste tijd was veel van onze jeugd vertrokken naar de grote stad", zegt dorpshoofd, Robert Birame Ndour. "Zij zijn nu teruggekeerd naar het dorp en hebben hier allemaal een baan gevonden. Sommigen telen groenten, anderen doen aan veeteelt of werken als metselaars."

Alouise Thiaw (25), beaamt dat de ontvolking van Mbackombel een halt is toegeroepen sinds het ecodorp een feit is. "Ik was in de leer bij een metselaar in Dakar, maar toen dit project van start ging, ben ik teruggegaan om m'n leven hier op te bouwen. Dit gebouw, bijvoorbeeld, werd gebouwd door ons, de jeugd… Ik werk voor de projectmanagers en verdien 55.000 CFA-frank (ongeveer 106 euro) per maand", zegt hij.

Volgens de Senegalese minister van Ecologie, Ali Haidar, ging het project van start in 2008 met een financiering van 4,5 miljoen dollar van de Global Environment Facility en de het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

De bedoeling is dat Mbackombel nu model kan staan voor de verdere innovatieve en duurzame ontwikkeling van landelijke gebieden.

Bron: HappyNews
Publicatiedatum: