Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inspirerende middag in het Centrum Biologische Landbouw

Flevolandse zorginstellingen starten met Mooie Maaltijd

Op 21 juni jongstleden hebben Flevolandse zorginstellingen, producenten, verwerkers, maaltijdbereiders en leveranciers een middag lang inspiratie opgedaan in het Centrum Biologische Landbouw. Centraal stond de uitdaging om meer regionale en duurzame productenbij de Flevolandse zorginstellingen op het menu te krijgen. Het Centrum Biologische Landbouw gaat de Flevolandse zorginstellingen en ziekenhuizen ondersteunen dit in Flevoland te realiseren, waarbij gebruik wordt gemaakt van ervaring die al is opgedaan in andere Nederlandse regio's. Het initiatief is onderdeel van het LEADER-project Proef de Smaak van Flevoland.


Lelystadse Wethouder De Jager stimuleert gebruik regionale producten

Gezondere bewoners en plezier in het werk

Verschillende ervaringsdeskundigen waren in het Centrum Biologische Landbouw present om hun praktijkervaringen met de bezoekers te delen. Bezoekers konden ervaren én proeven hoe het kiezen voor regionale en waar mogelijk biologische seizoensproducten een essentiële bijdrage levert aan het welbevinden van de bewoners van zorginstellingen. Het met elkaar genieten van een vers bereide maaltijd met ingrediënten van hoge kwaliteit levert gezondere bewoners op, minder medicijngebruik en een afname van andere zorgkosten. En niet te vergeten meer werkplezier voor de koks die weer een binding hebben met de gasten waar ze dagelijks voor koken.

> 1.000.000 ouderen eten zelden een vers bereide maaltijd

Marco Wisse, directeur van een zorginstelling in Naarden, heeft zijn productiekeuken vervangen door vers en ambachtelijk koken en vertelde de Flevolandse bezoekers dat dit per saldo slechts een klein beetje duurder is. Zo bespaart hij weer op kosten voor het opwarmen van maaltijden en op de inzet van zorgpersoneel. Ook hoeven ze nu aanzienlijk minder eten weg te gooien. Zijn gasten genieten immers in zijn restaurant en eten daar ook hun borden leeg. Zijn nieuwe aanpak zorgt er daarnaast voor dat diep dementerende gasten nu ook van hun maaltijd genieten. Hun geur- en smaakgeheugen is nog steeds actief en de geuren van een vers bereide maaltijd roepen direct 'een bewuste staat van zijn' op. Iets wat niet gebeurt bij kant- en klaarmaaltijden.


Topkok Pascal Jalhay inspireert in lekker koken voor zorgcliënten

Eten dat 'smaakt naar vroeger'

Ook Flevolandse topkok Pascal Jalhay, executive chef bij maaltijdproducent MARFO, zet zich al een aantal jaren met veel bevlogenheid in om maaltijden te ontwikkelen die bijvoorbeeld geen zout bevatten maar wel 'smaken naar vroeger'. Terwijl de bezoekers dit proefden, vertelde hij geanimeerd over de gesprekken die hij voerde met bewoners van zorginstellingen en de maaltijden die hij daaruit heeft ontwikkeld. Gedurende de dag serveerde hij de bezoekers andere voorbeelden van heerlijke smaakcombinaties, gebaseerd op de pure eigenschappen van de producten. De groenten die Pascal in deze gerechtjes gebruikte, heeft Gert Koekoek van het bedrijf 'Biologisch uit Flevoland' opgehaald bij Flevolandse boeren.

Andere sprekers op de inspiratiedag waren René de Bruin en Phyllis den Brok, die de bezoekers handvaten aanreikten om mee te doen met de Mooie Maaltijd in de Week van de Smaak en praktisch aan de slag te gaan met het veranderen van het proces rondom eten en drinken in de eigen zorginstelling.

Flevolandse gemeenten steunen De Mooie Maaltijd

De dag startte met een bezoek aan het biologische vleeskippenbedrijf De Polderhoenderhof en werd in het Centrum Biologische Landbouw voortgezet met een inleiding van de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Urk, die samen met provincie Flevoland dit LEADER-project specifiek ondersteunen.


Bezoekers inspiratiedag maken kennis met de Flevolandse polderhoenen

Wethouder Ruifrok van gemeente Noordoostpolder onderstreepte het belang dat je in de Noordoostpolder, een agrarisch gebied bij uitstek, zeker óók van deze producten moet blijven kunnen genieten als je in een zorginstelling gaat wonen.

Wethouder De Jager van gemeente Lelystad vindt dat stadsbewoners meer producten in hun eigen omgeving moeten ontdekken, bijvoorbeeld in de Tuin van Lelystad, het unieke biologische landbouwgebied waar de inspiratiedag plaatsvond. Zelf geeft de gemeente het goede voorbeeld door 'Milieuwinst op het Menu' te boeken in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis. Ze gebruiken nu meer Flevolandse producten, waarmee de voedselkilometers worden verkleind. Ook steunt de gemeente het project 'Op Smaaktocht in Lelystad', wat stadsinwoners in beweging brengt en laat kennismaken met regionaal, gezond en biologisch voedsel.

Wethouder Post van gemeente Urk kon op het laatste moment niet aanwezig zijn, maar wilde graag met de bezoekers van de dag delen dat de Urker vis een belangrijke bijdrage levert aan een gezonde maaltijd en het eten van vis een zeer positieve invloed heeft op de gezondheid van bewoners van zorginstellingen.

Vervolgactiviteiten

In de komende periode gaat het Centrum Biologische Landbouw de Flevolandse zorginstellingen individueel verder begeleiden om aan de slag te gaan met Mooie Maaltijden. Voor het aan elkaar koppelen van de Flevolandse vraag en het Flevolandse aanbod, werkt het Centrum Biologische Landbouw samen met Syntens. Syntens organiseert op 18 juli aanstaande bij één van de Flevolandse zorginstellingen een vervolgbijeenkomst speciaal voor geïnteresseerde Flevolandse producenten, verwerkers, maaltijdbereiders en leveranciers. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Diane Stap van Syntens: diane.stap@syntens.nl.
Publicatiedatum: