Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Koos Havelaar: "Niemand kan om ons heen"

HAK blijft vernieuwen in onkruidbestrijding

Tholen - Voor de onkruidbestrijding gebruiken zeer veel biologische landbouwers de machines van HAK. Koos Havelaar geeft aan dat de producent wil blijven vernieuwen en volgens hem echt een unieke positie op de markt heeft. "Het werkt gewoon om innovatieve producten te blijven introduceren. Daarom introduceren we in ieder geval één keer per jaar een nieuw product of een sterk verbeterde bestaande machine. Niemand kan om ons heen. Wij maken schoffelmachines die nergens anders op deze manier te koop zijn."


Rugschoffelen graspollen voor het zaaien

Op de BioVak in januari introduceerde de landbouwwerktuigenproducent een nieuw parallellogram voor de bevestiging van schoffels aan het frame. Dit parallellogram is voorzien van een snelklem die zonder gereedschap ingesteld kan worden. "Deze machine springt er echt uit als het gaat om nauwkeurigheid. Bij de meeste schoffelmachines is de nauwkeurigheid als je het mij vraagt ver te zoeken." Koos vertelt dat de ontwikkeling van het nieuwe parallellogram vrij lang heeft geduurd. "Er waren een aantal wensen waaraan moest worden voldaan. Dit jaar hebben we dit technisch kunnen realiseren."


Links het vernieuwde parallellogram, rechts Koos in de werkplaats

Een andere vernieuwing is de kantelverstelling van de vingerwieder "Hierdoor is deze in een halve seconde in te stellen zonder gereedschap. Nastellen is echt het belangrijkst, dit moet in de ideale situatie tot op de laatste millimeter nauwkeurig gebeuren. Omdat dit handmatig kan met onze machine, nodigt dit de landbouwer uit om alles perfect in te stellen. Hiermee kan de landbouwer binnen tien minuten afaardend of aanaardend wieden in het geval van een 6 meter machine." Het idee van deze kantelverstelling kwam van Sander Bernaerts van DLV Plant. "Hij gaf tijdens de BioVak aan dat hier behoefte aan was. En wij moesten dit van hem gaan realiseren. Dan ga ik de uitdaging graag aan." Volgens Koos is er al veel vraag naar, terwijl het product nog niet eens officieel geïntroduceerd is.


Rugschoffelen met gesloten aanaardkap voor zaaien

Koos geeft aan dat klanten vaak nog veel meer met een machine kunnen dan zij vooraf gedacht hadden. "Pas geleden had één van de klanten graspollen op zijn wortelrug staan. Ik heb hem uitgelegd dat hij daarvoor zijn bestaande machine kon gebruiken. Ik heb wat aan de instellingen veranderd en de schijfjes op de rug gezet. We moedigen klanten dan ook altijd aan om te bellen als ze tegen een probleem aanlopen, dat is vaak eenvoudig op te lossen." Om klanten goed te informeren trekt Koos gemiddeld ook één keer per week zelf de polder in. "Dan kan ik 1 op 1 met de mensen praten en heb ik de kans om informatie met ze uit te wisselen. Wanneer dit mogelijk is stellen we nieuwe machines ook zelf in bij de klant."
 

Rugschoffelschijven bovenop de rug. Schoffelen voor het zaaien.

Markt

De markt was HAK dit seizoen niet altijd even gunstig gezind. "Het was in het begin van dit jaar merkbaar dat er geen geld was voor investeringen. Er lagen nog veel gewassen opgeslagen in de schuur. De bedrijven op de Nederlandse markt waren daardoor erg terughoudend. Op de beurs voelde ik dat al aan. Toch is alles voor mijn gevoel nog redelijk op zijn pootjes terechtgekomen, naar verhouding hebben we wel meer handel gedreven met het buitenland."

Voor meer informatie:

Koos Havelaar
HAK schoffelmachine
K.A. Havelaar & Zn.
Nijverheidstraat 10
2751 GR Moerkapelle
079 5931307
[email protected]
www.havelaar.biz