Heeft scholingsprogramma rondom verzorging van dieren gemaakt

Mbo Uitblinker 2012 van De Groene Welle stagiair bij bio-zorgboerderij

Esmée Bijenhof uit Vriezenveen is uitverkozen tot Mbo Uitblinker 2012 van De Groene Welle. De derdejaars studente Werkbegeleider zorgbedrijf (mbo, niveau 4) volgt de opleiding in Hardenberg en loopt op dit moment stage bij dagactiviteitencentrum de Heihoeve in Lettele, een onderdeel van stichting Dimence. Bijenhof is door De Groene Welle genomineerd vanwege haar prettige, doortastende persoonlijkheid en goede resultaten op haar stagebedrijf.

Esmée is zeer vereerd met de nominatie. "Het is leuk om mijn kennis te delen met anderen, dat doe ik met plezier. Ik heb er dan eigenlijk ook niet zo bij stilgestaan dat ik daarin zou uitblinken. Ik doe gewoon wat ik moet doen. Maar het is natuurlijk bijzonder dat mensen geïnteresseerd zijn in wat ik doe en dat ze dat waarderen."

Dat Esmée alom wordt gewaardeerd blijkt ook uit de spontane reacties van de cliënten van de Heihoeve. Cor en Robert willen graag vertellen wat ze samen met Esmée hebben bedacht, maar 'eerst willen we graag zeggen dat Esmée een fijne stagiaire is. Ze kan ons goed aansturen, weet wat ze wil en brengt structuur in de werkzaamheden. Dat is goed voor ons en de dieren!'

Gezondheidskalender werkt

Esmée heeft voor de cliënten uit de dierploeg van DAC de Heihoeve een scholingsprogramma rondom de verzorging van dieren gemaakt. Doelstelling was om meer kennis en vaardigheden te krijgen in het verzorgen van dieren, zoals varkens, koeien, paarden schapen, geiten en kippen. Eén van de ontwikkelde producten, die bij de scholing een belangrijke rol speelt, is de gezondheidskalender voor dieren. Deze ontwikkelde Esmée samen met de cliënten uit de dierenploeg. Esmée: "Met de gezondheidskalender kunnen cliënten zien wat er wanneer in de verzorging van dieren moet gebeuren. Alles wordt afgevinkt, soms twee keer, zodat altijd duidelijk is wat er is gebeurt. Ook voor anderen, die soms inspringen of de verzorging in de weekenden overnemen. Bij het maken en uitvoeren van een gezondheidscheck gaat het om planning, de bijbehorende vaardigheden zoals bekappen, scheren en ontwormen, en het kijken naar de algemene conditie van de dieren. Alles is samen met de cliënten duidelijk in beeld gebracht."

Dat de kalender werkt, blijkt uit het feit dat de cliënten uit de dierenploeg van de Heihoeve er al naar volle tevredenheid mee werken. Robert: "Ik kan nu zelfstandig de dieren monitoren en weet ook waar ik naar moet kijken. Deze extra kennis zorgt ervoor dat ik me zekerder voel."

Vakvrouw

Na haar opleiding wil Esmée graag werken op een zorgboerderij. Volgens haar praktijkbegeleider heeft haar toekomstige werkgever dan zeker een goede vakvrouw in huis. Tonnie Kloosterboer, bedrijfsleider/teamleider DAC de Heihoeve: "Ik kan Esmée zeker aanraden. Ze is rustig en sociaal; erg belangrijk voor de doelgroep waarmee ze werkt. Daarnaast heeft ze verstand van zaken en weet ze de kennis uit haar eerste opleiding toe te passen op het bedrijf."
 
De Mbo-Uitblinkers is een initiatief van de MBO Raad om het beroepsonderwijs in het zonnetje te zetten. Landelijk vaardigen ruim 50 mbo-instellingen een mbo uitblinker af. Tien kandidaten, die via www.ditismbo.nl de meeste publiekstemmen krijgen, worden voorgesteld aan een vakjury. Zij kiezen uiteindelijk de landelijke ambassadeur beroepsonderwijs 2012. De komende periode vraagt De Groene Welle via verschillende kanalen aandacht voor deze verkiezing in de verwachting Esmée bij de beste tien kandidaten te krijgen. Stemmen op Esmée kan van 20 juni tot 4 oktober.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven