Joeke Warmerdam aan zijn luxe gedekte tafel in de haven van Dordrecht
Het is geen gemakkelijke opdracht die Joeke zichzelf ruim twee jaar geleden op heeft gelegd. De jonge cateraar maakte snel carrière in de horeca. Begon hij dertien jaar geleden als afwasser in een biologisch, vegetarisch restaurant, al snel stond hij in de keuken. Hij deed ervaring op in sterrenrestaurants en werkte op alle afdelingen. "Ik leerde te koken met alleen groenten, ontdekte als rotisseur de fijne kneepjes van
![](https://www.biojournaal.nl/remote/http/www.biojournaal.nl/nieuws/2012/0612/loffelijklogo.jpg?preset=ContentCustom)
![](https://www.biojournaal.nl/remote/http/www.biojournaal.nl/nieuws/2012/0612/loffelijk.jpg?preset=ContentFullSmall)
Bij het verzorgen van een biologische maaltijd doet Joeke dus geen concessies. "De kruiden en olie die ik gebruik zijn ook 100 procent biologisch. Biologische kipfilet is erg duur in de verkoop, dus dat gebruik ik alleen op aanvraag. Er zijn trouwens genoeg alternatieven. Sucade bijvoorbeeld, of speciaal voor mij gepekelde spek van slagerij De Groene Weg uit Rotterdam. Een belegsoort die altijd in de smaak valt." Ook de vis is bij Loffelijk niet alleen duurzaam, maar ook biologisch gekweekt. "Ik doe helemaal geen concessies en ik denk dat ik kan zeggen dat ik één van de weinige cateraars ben die zo te werk gaat."
![](https://www.biojournaal.nl/remote/http/www.biojournaal.nl/nieuws/2012/0612/loffelijk2.jpg?preset=ContentFullSmall)
Het liefst verzorgt Joeke de complete catering voor groepen van 100 man of meer. "De markt voor cateraars is soms krap. De winst voor mij zit hem in het feit dat ik 100 procent biologische maaltijden serveer. Daar komt steeds meer vraag naar en ik weet inmiddels hoe de lijnen qua levering liggen. Ik kan dus met gemak grote partijen aan die om biologisch eten vragen. Dat kan niet iedereen."
Sap
Een opvallend detail is dat de keuze van Joeke om ook op gebied van de drankjes 100% biologisch te werken, goed voor hem uitpakt. "De biologische sappen van Schulp zijn een prima alternatief voor bijvoorbeeld merkcola. Het past beter bij de luxe uitstraling van mijn cateringconcept en is erg goed voor mijn omzet. In de afgelopen twee maanden heb ik duizend flesjes biologische sap van Schulp verkocht."![](https://www.biojournaal.nl/remote/http/www.biojournaal.nl/nieuws/2012/0612/eekfairtrade.jpg?preset=ContentCustom)
Na tweeënhalf jaar staat Loffelijk er zakelijk gezien ook goed voor. "De maanden mei en juni zijn net als augustus en september erg druk, dus er is werk genoeg." Vorig jaar haalde Joeke een vaste klus binnen als huiscateraar van Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht. "Daar heb ik elke week wel werk van. Zoals vergaderingen met lunches of duizend bolletjes biologisch ijs tijdens de boerderijdagen." De oude auto met ingebouwde laadbak is inmiddels ook al lang vervangen door een mooie bedrijfsbus. "We zijn nu zelfs bezig om te kijken of we een elektrische auto kunnen aanschaffen. Dat maakt het geheel nog duurzamer."
![](https://www.biojournaal.nl/remote/http/www.biojournaal.nl/nieuws/2012/0612/ekohoreca.jpg?preset=ContentCustom)
Voor meer informatie:
Joeke Warmerdam
Loffelijk – cuisine biologique
Singel 389
3311 HG Dordrecht
078 2600014
[email protected]
www.loffelijk.nl