Meerderheid Tweede Kamer voor plattelandswoningen

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voorstel om de zogeheten plattelandswoning in te voeren. Dit bleek maandagmiddag tijdens overleg in de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel, al in 2008 ingediend door voormalig CDA-Kamerlid Ruud van Heugten, komt waarschijnlijk volgende week dinsdag in de Kamer in stemming.

Minister Schultz maakte in haar beantwoording van de Kamervragen duidelijk dat de invoering van de plattelandswoning alleen een planologische wijziging inhoudt. Op het gebied van rechtszekerheid verandert er bijvoorbeeld niets.

Als het voorstel wordt ingevoerd, kunnen in bestemmingsplannen voormalige boerderijen als plattelandswoningen worden aangewezen. Dit geeft de woningen een speciale status. De boerderij houdt voor de wet het karakter van een bedrijfswoning, maar kan toch door iemand anders worden bewoond. Tegelijkertijd hoeven agrarische bedrijven in de omgeving niet bang te zijn voor klachten van omwonenden over overlast.

De NVM dringt al geruime tijd aan op de invoering van de plattelandswoning. De noodzaak voor nieuwe wetgeving voor agrarische woningen is groot. Hiermee moet een einde komen aan de leegstand van boerderijen.

Bron: NVM

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven