Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Niet te exclusief, ik probeer de prijzen laag te houden"

Nina's Kitchen: bio-cateringbedrijf in Amsterdam-Oost

Het bestuur van CSR Chicks heeft Nina, de eigenaresse van Nina's Kitchen, geïnterviewd. Met haar biologische cateringbedrijf verzorgt Nina vanuit de Indische buurt in Amsterdam-Oost op doordeweekse dagen heerlijke, duurzame en gezonde afhaalmaaltijden.

Nina is Bosnische en heeft een internationale carrière in de NGO wereld gehad. Ze werkte 13 jaar in Londen voor de Reuters Foundation als research and communication specialist. Ondanks haar drukke bestaan kookte Nina toen al graag en met plezier, soms wel drie keer per dag. Toen ze enkele jaren geleden een dochter kreeg en na haar werk nog steeds uitgebreid stond te koken voor een lekker avondmaal en een gezonde lunch voor de volgende dag op de crèche, kwam het idee van een eigen cateringzaak op. Er moesten meer mensen zijn zoals zij die het eigenlijk te druk hadden om te koken, maar die het wel belangrijk en lekker vinden om goed te eten. Zo werd twee jaar geleden Nina's Kitchen geboren.

Zijn werkende ouders je klantenkring?

"Ja, maar ik wil het niet te exclusief hebben. Ik probeer de prijzen laag te houden en te verlagen wanneer ik meer klanten krijg. Ik heb nu meestal zo'n 25-30 klanten per dag en de prijs ligt rond de 10 a 11 euro per persoon."

Waarom gebruik je biologische ingrediënten?

"Het is lange termijn denken: natuurlijk is het nu goedkoper om niet-biologisch te kopen, maar in de toekomst blijf jij hierdoor gezond en blijft de planeet dat ook."

Is dat wat jou motiveert?

"Ja, maar vooral ook de waarde van echt eten en samen aan tafel zitten. Niet eten om te overleven, maar lekker eten, het sociale gebeuren. In alle culturen is eten een belangrijke sociale gebeurtenis, maar in het Westen verschuift dat steeds meer naar de achtergrond. Dat is ook logisch, als je 8, 10 of 12 uur op een dag werkt, reistijd hebt, misschien nog kinderen op moet halen, dan heb je eenvoudigweg de tijd niet voor uitgebreid koken en tafelen. Maar daarom ben ik er."

Hoe zie je Nina's Kitchen in de toekomst?

"Ik wil er natuurlijk van kunnen leven. En het is een cliché, maar waar: ik wil zorgen voor bewustwording van hoe eten kan en moet zijn. Het belang van goed eten, samen eten, en lekker genieten."

Groen is hip, ervaar je veel concurrentie?

"Niet echt eigenlijk. Soms ben ik ook wel bang dat groen en duurzaam niet meer zijn dan hippe termen. Je ziet op zoveel producten opeens het etiket 'duurzaam', terwijl vaak zeer onduidelijk is wat de ingrediënten en toevoegingen zijn. Je hebt het risico van Greenwashing. Maar tegelijkertijd geloof ik zeer in het belang van biologisch voedsel en is het natuurlijk goed dat steeds meer mensen en bedrijven dit ook vinden."

Hoe duurzaam ben je zelf?

"Privé? Ik heb geen auto, ik breng het eten rond op een elektrische bakfiets, ik recycle, koop weinig nieuwe kleren en veel tweedehands. Mijn dochter krijgt voornamelijk tweedehands kleding en speelgoed. Uiteraard is mijn eten biologisch en worden restjes opgegeten. Eten weggooien is echt uit den boze bij mij thuis."

En heb je ook een duurzame tip of zonde die je met ons wil delen?

"Ik ben anderhalf jaar lang wekelijks op en neer naar Londen gevlogen toen ik hier woonde en daar werkte. Erg hè? En ik vlieg ook vaak naar mijn familie in Bosnië.
Een tip voor consumenten: gooi je restjes niet weg, maar vries ze in en eet ze later op. Voor ondernemers: zorg voor nog veel meer duurzame producten in horeca en bedrijven zelf."

Nina verzorgt op 23 juni tijdens de Chicksdag in Amsterdam een biologische lunch.

Voor meer informatie: www.ninaskitchen.nl

Bron: CSR Chicks
Publicatiedatum: