Als de mussen van het dak vallen en het peentjes zweten is op de festivalweide, wat eet je dan? Juist, stamppot. Althans, dat had De Eetfabriek gehoopt toen het cateringbedrijf een stamppot-stand neerzette in de Kalm Aan Laan op het Pinkpopterrein. De festivalgangers laten de biologische prak van aardappelen en groente met rundvlees echter massaal links liggen.
De stamppot-stand stond dit jaar voor het eerst in Landgraaf. "De verkoop valt flink tegen", moet Niels de Jong van De Eetfabriek bekennen. "Zaterdag hebben we zo'n tweehonderd schotels verkocht, terwijl we normaal op een festival zeker vier keer zoveel serveren."
De Jong wijt het gebrek aan belangstelling vooral aan het mooie weer. Stamppot staat nu eenmaal bekend als winterkost. "Als het had geregend en het koud was, dan hadden hier rijen gestaan. De meeste mensen willen met zulk tropisch weer vooral iets fris eten. Stamppot vinden ze een te zware maaltijd. Tja, het is een goede bodem. Handig als je lekker wilt drinken. Als je een bord op hebt, kun je weer even vooruit."
De meeste mensen die de stand passeren, ziet hij raar kijken of zuchten. De blikken zeggen genoeg: 'Pfff, stamppot, ik moet er niet aan denken! Toch zijn ook enthousiastelingen. "Vooral de hoeveelheid die je krijgt, spreekt me aan", zegt Joshua Koning. "Andere maaltijden zijn voor mij niet voldoende. Ik eet veel en na zo'n stamppot zit ik meteen lekker vol."
De Friese Linda Kuipers en Inge Nicolaij kiezen voor stamppot vanwege de gezonde ingrediënten. "Je moet toch ook iets fatsoenlijks eten als je hier bent. Je raakt met dit weer zoveel goede voedingsstoffen kwijt."
Stamppot winterkost? Het tweetal wil er niets van weten. "Nee, hoor. Het is heerlijk, ook met dit weer. Gisteren hebben we het ook gehad. En thuis maak ik het ook vaak klaar. Lekker makkelijk en alles in één pan."
Bron: Dagblad de Limburger
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards