Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vragen bewust geen EKO-keurmerk voor de horeca aan"

Verduurzaming restaurant Kasteel Woerden blijkt slimme zet

Tholen – In het restaurant van Kasteel Woerden krijgen gasten maaltijden met een groot aandeel biologische ingrediënten voorgeschoteld. Gert-Jan Stok (Directeur P4) geeft aan dat negentig procent van het eten biologisch is, en het bio-aandeel van de dranken ligt op tachtig procent.

Kasteel Woerden kiest er bewust voor om geen EKO-keurmerk of iets dergelijks voor de horeca aan te vragen. "Dat kost alleen maar geld wat op gaat aan de instanties die de regels bepalen. Daar heb ik geen behoefte aan Daarnaast vind ik het ook moeilijk vast te stellen. Dit is wat anders dan bij de producenten en boeren waar wij onze producten in kopen. Hoe duurzaam is gastvrijheid? Onze gasten kunnen hier met eigen ogen zien hoe we hier werken en zelf hun oordeel daarover vellen. Wij zijn open over onze leveranciers", zo licht Gert-Jan toe.Hij vindt zo'n keurmerk flauwekul. "Al realiseer ik me terdege dat zo'n keurmerk tegenwicht biedt aan greenwashing en windowdressing dat steeds vaker voorkomt. Toch blijf ik er bij dat ze zelf maar een kijkje moeten nemen als ze echt willen weten hoe duurzaam we bezig zijn. Met trots durf ik te zeggen dat we tot de kopgroep in de horeca behoren. We zijn overtuigd in onze keuze voor een duurzame exploitatie."

Het restaurant van Kasteel Woerden wordt sinds 2009 geëxploiteerd door P4. P4 ontleent haar naam aan de triple P van Elkington: People, Planet en Profit aangevuld met Pleasure. "We hebben pleasure toegevoegd omdat dit essentieel is voor een concept als deze. We streven naar onbezorgde gastvrijheid." P4 wil uitbreiden en is op zoek naar nieuwe restaurant- en vergaderlocaties. "Onze voorkeur gaat uit naar bijzondere, industriële monumentale en/of historische locaties, die goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer. En gelegen onder de A1, links van de A50 en boven de A59. Vergelijkbaar dus met deze locatie: een statig gebouw op een prachtige locatie middenin het land. Een ideale ontmoetingsplek voor bedrijven en particulieren."


De ingang van het restaurant

Knokken

Gert-Jan geeft aan dat ze in het begin echt wel even hebben moeten knokken. "Het imago van het kasteel was in Woerden niet bepaald positief. Inmiddels weten veel bedrijven en consumenten ons te vinden." Zeker niet alle gasten komen op het duurzaamheidaspect af, geeft Gert-Jan aan. "Rond de 15 procent van het publiek zoekt ons op vanwege ons vooruitstrevende duurzame karakter. Voor de massa zijn de biologische producten niet extra speciaal. Mensen die het niet boeien krijgen gewoon een gerecht geserveerd wat puurder en veelal voller van smaak is."


Kasteel Woerden is ook erg geschikt voor zakelijke bijeenkomsten

Streek- en seizoensproducten

P4 gaat voor streek- en seizoensproducten, die bij voorkeur biologisch zijn. Afhankelijk van het seizoen is 25 tot 60 procent van de ingrediënten afkomstig uit de streek. "We kopen veel in bij lokale kaasboeren, het fruit komt uit Harmelen en Ecoville zorgt voor de biologische groenten." Verder worden veel producten ingekocht bij De Kweker. Een bedrijf wat zich goed ontwikkeld heeft op het biologische vlak.

In de Frans/Nederlandse keuken wordt een vrije stijl van koken gehanteerd. "Regelmatig zoeken de koks naar bijzondere combi's. Hierbij wordt niet gezocht naar extreme smaken, maar naar verrassende en experimentele combi's. Ook stamppot schuwen we niet, maar dan moet deze wel op een bijzondere manier bereid worden. Onze chefkok in Woerden Merlijn van der Krogt is actief bezig met foodpairing. Dit houdt in dat hoofdbestanddelen van bepaalde voeding op zoveel mogelijk verrassende en smakelijke manieren gecombineerd worden."

Voor meer informatie:

Gert-Jan Stok
Kasteel Woerden
Kasteel 3
3441 BZ Woerden
0348 436000
[email protected]
www.kasteelwoerden.nl
www.p-4.nl