Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export van kennis van gewassenteelt en veredeling

HAK geeft impuls aan duurzame landbouw Suriname

Groentefabrikant HAK gaat met de Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d'ONS) en de steun van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) op zoek naar duurzame agrarische ondernemers in Suriname. Op deze manier willen zij gezamenlijk het werken in de landbouw aantrekkelijker maken en het productiepotentieel van het land heractiveren. Een delegatie onder leiding van d'ONS directeur Hendrik Comvalius en HAK topman Michiel F. van Ginkel vertrekt 29 mei 2012 naar het land om het project 'award duurzaamste agrarische bedrijf in Suriname' af te trappen.

De delegatie zal eerst kennismaken met enkele bedrijven die op dit moment al duurzaam agrarisch ondernemen in Suriname. Vervolgens zal er in de twee landelijke dagbladen van het land een oproep worden gedaan om meer bedrijven te laten participeren. De uiteindelijke winnaar ontvangt van HAK een consultancyprijs ter waarde van 7000 euro. Het bedrijf wil zo de kennis die het zelf al tientallen jaren opdeed met gewassenteelt en veredeling in Nederland, China en Peru overdragen en naar een hoger plan tillen.


De biologische groenten van HAK

"Het primaire doel van het project 'award duurzaamste agrarisch bedrijf in Suriname' is om via rolmodellen van duurzame agrarische ondernemers te laten zien dat het mogelijk is in Suriname te komen tot een serieuze ontwikkeling van duurzame landbouwactiviteiten", zegt Hendrik Comvalius, directeur van stichting d'ONS. "Het tweede doel is om agrarische kennis en ervaring uit te wisselen tussen Suriname en Nederland dat op het gebied van duurzame landbouw een gidsland is in de wereld. Om die reden organiseren we rondom de Award uitreiking een seminar waarin we aandacht besteden aan verschillende facetten van duurzaam agrarisch ondernemen in Suriname."

Potentieel

Suriname heeft de afgelopen decennia primaire landbouwactiviteiten waaronder de sinaasappelteelt geleidelijk zien verarmen en verdwijnen naar omliggende landen als Braziliƫ. Het land kampt met een zware onderbenutting van het landbouwpotentieel en kan een imago-push goed gebruiken. De stichting d'ONS, al jaren actief in het land, reikt om die reden de komende drie jaar een Award uit aan een ondernemer die volgens de algemene duurzaamheidscriteria werkt en landbouw bedrijft met behoud van natuur en milieu.

HAK was eerder betrokken bij soortgelijke projecten in China en Peru. Directeur Michiel F. van Ginkel meent dat het doodzonde is dat de landbouw in Suriname afgegleden is naar een niveau waar het niet thuis hoort. "Het is buitengewoon jammer dat er gezien het landbouwpotentieel, zo weinig wordt geƫxporteerd en dat er nog minder duurzame landbouw wordt bedreven. En dat is helemaal niet nodig; het land heeft alles in huis om van hun uitgestrekte landbouwarealen een duurzaam succes te maken. We willen daar als samenwerkingspartner graag een bijdrage aan leveren."

De Award 'Duurzaamste Agrarisch bedrijf in Suriname' wordt uitgereikt op 16 november 2012.

Voor meer informatie: www.hak.nl
Publicatiedatum: