Bio-witlofteler Naturelle maakt zich op voor Kerst

All you need is lof!

'All you need is lof' is de slogan van Judith en Johann Krops, witloftelers in het Flevolandse Nagele. Zo vlak voor de kerst zijn piekweken voor hun biologische bedrijf Witlofkrops. Want met biologische witlof kan heel eenvoudig heerlijke (kerst)gerechten worden gemaakt. Rauw in een salade, traditioneel gekookt met ham en kaas, of de nieuwste bereidingstrend voor witlof: lekker wokken?
 
Na jaren bij een witlofkweker te hebben gewerkt, begon Johann in 2000 samen met zijn vrouw Judith (zie foto rechts) hun biologische bedrijf: Witlofkrops. De agrarische ondernemers zagen de biologische groentemarkt groeien en pakten hun kans. In tien jaar tijd ontwikkelden ze een bloeiend bedrijf, dat een vooraanstaande plek heeft verworven in de biologische witlofteelt.

Witlof is een tweejarig gewas. In de eerste fase worden de biologische witlofwortelen, ofwel pennen, geteeld. In de lente wordt er gezaaid, waarna in de herfst de pennen kunnen worden geoogst. "Dit gedeelte van de witlofteelt besteden we uit aan biologische akkerbouwers uit de buurt waar we een goede relatie mee hebben opgebouwd." Na een koude bewaarperiode kan de tweede fase beginnen: de witloftrek. Dit is de specialisatie van Johann en Judith. De pennen worden in plastic bakken in een donkere ruimte geplaatst, waar binnen 25 dagen een mooie wit-gele witlofkrop op de pennen groeit.
 


"De witlofpennen krijgen enkel zuiver water toegediend in de biologische teelt. Kunstmest en chemische gewasbescherming is niet toegestaan. We hebben dus extra sterke pennen nodig, daarom is de eerste fase van de teelt ook zo belangrijk. Een gezonde bodem is cruciaal. De biologische akkerbouwers waar wij mee samenwerken zorgen daar goed voor. Daarnaast moeten we zowel in de eerste als de tweede fase van de teelt extra hygiënisch werken en goed sturen om ziekten buiten de deur te houden."

Minimaal één keer per week eet familie Krops hun eigen biologische witlof. "Ook de kinderen vinden het lekker. Traditioneel klaargemaakt met ham en kaas is in de winter nog steeds favoriet, maar we wokken de witlof nu ook regelmatig."

Meer weten over Naturelle? Kijk op www.natuurlijknaturelle.nl en volg Naturelle op Twitter: www.twitter.com/naturelletweets.

Bron: Nieuwsbrief Naturelle

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.