'All you need is lof' is de slogan van Judith en Johann Krops, witloftelers in het Flevolandse Nagele. Zo vlak voor de kerst zijn piekweken voor hun biologische bedrijf Witlofkrops. Want met biologische witlof kan heel eenvoudig heerlijke (kerst)gerechten worden gemaakt. Rauw in een salade, traditioneel gekookt met ham en kaas, of de nieuwste bereidingstrend voor witlof: lekker wokken?
Na jaren bij een witlofkweker te hebben gewerkt, begon Johann in 2000 samen met zijn vrouw Judith (zie foto rechts) hun biologische bedrijf: Witlofkrops. De agrarische ondernemers zagen de biologische groentemarkt groeien en pakten hun kans. In tien jaar tijd ontwikkelden ze een bloeiend bedrijf, dat een vooraanstaande plek heeft verworven in de biologische witlofteelt.
Witlof is een tweejarig gewas. In de eerste fase worden de biologische witlofwortelen, ofwel pennen, geteeld. In de lente wordt er gezaaid, waarna in de herfst de pennen kunnen worden geoogst. "Dit gedeelte van de witlofteelt besteden we uit aan biologische akkerbouwers uit de buurt waar we een goede relatie mee hebben opgebouwd." Na een koude bewaarperiode kan de tweede fase beginnen: de witloftrek. Dit is de specialisatie van Johann en Judith. De pennen worden in plastic bakken in een donkere ruimte geplaatst, waar binnen 25 dagen een mooie wit-gele witlofkrop op de pennen groeit.
"De witlofpennen krijgen enkel zuiver water toegediend in de biologische teelt. Kunstmest en chemische gewasbescherming is niet toegestaan. We hebben dus extra sterke pennen nodig, daarom is de eerste fase van de teelt ook zo belangrijk. Een gezonde bodem is cruciaal. De biologische akkerbouwers waar wij mee samenwerken zorgen daar goed voor. Daarnaast moeten we zowel in de eerste als de tweede fase van de teelt extra hygiënisch werken en goed sturen om ziekten buiten de deur te houden."
Minimaal één keer per week eet familie Krops hun eigen biologische witlof. "Ook de kinderen vinden het lekker. Traditioneel klaargemaakt met ham en kaas is in de winter nog steeds favoriet, maar we wokken de witlof nu ook regelmatig."
Meer weten over Naturelle? Kijk op www.natuurlijknaturelle.nl en volg Naturelle op Twitter: www.twitter.com/naturelletweets.
Bron: Nieuwsbrief Naturelle

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Zoetwaterbassin campingeigenaar redmiddel voor Zeeuwse boeren
- "We hebben te maken met een groot aantal problemen, dat kan je niet met een luchtwasser of een emissie-arme vloer oplossen"
- Leverancier van kant-en-klare guacamole zoekt afnemers voor restvoorraad
- Natuurvoedingswinkel Puur! wordt Odin Heerde
- Kan kleinfruitteler bij gebrek aan bio-plantgoed zelf goed plantgoed vermeerderen?
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Poiesz koopt de tienduizend kilo biologische broccoli, bestemd voor de composthoop, van Friese teler
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-11 Dramatisch gebrek aan mankracht in Italië
- 2022-08-11 Kan kleinfruitteler bij gebrek aan bio-plantgoed zelf goed plantgoed vermeerderen?
- 2022-08-11 Zoetwaterbassin campingeigenaar redmiddel voor Zeeuwse boeren
- 2022-08-10 Bavaria-Saat presenteert breed rassenspectrum op de Potato Europe 2022
- 2022-08-10 Plastic rietjes vervangen door eetbare rietjes gemaakt van groenten en fruit
- 2022-08-10 Zoeken naar stabiele aardappelrassen met lage input
- 2022-08-10 Proefcentrum Laimburg ondersteunt Europese biologische teelt
- 2022-08-09 Groente- en fruitbestedingen België blijven hoger dan voor coronacrisis
- 2022-08-08 WAPA: Europese appeloogst plust 1%, perenoogst 20% hoger dan vorig jaar
- 2022-07-22 Australië is wereldleider op het gebied van areaal voor bio-teelt
- 2022-07-22 Hoe bereik je de gemaksgeneratie?
- 2022-07-22 Zelfs de stand van de sterren bepaalt het moment waarop bioteler Frank zaait
- 2022-07-21 "Aanbod biologische komkommer dekt Europese vraag niet"
- 2022-07-21 Verkoop van biofruit in België steeg met 11 procent
- 2022-07-20 Bonduelle wint AGF-marketing award
- 2022-07-20 Veel animo voor opschaling plantaardige eiwitten in Nederland
- 2022-07-20 "Nieuwe oogst Nederlandse suikermais komt met dit BBQ-weer op een perfect moment"
- 2022-07-20 Vanaf begin augustus zijn alle biologische charentais meloenen bij Bio-Planet afkomstig uit België
- 2022-07-20 Kinderen op BSO's in Flevoland maken kennis met zwarte tomaten en paarse wortels
- 2022-07-19 Vijf tips om werknemers van buiten de agrarische sector aan te trekken