
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Bio-witlofteler Naturelle maakt zich op voor Kerst
All you need is lof!
Na jaren bij een witlofkweker te hebben gewerkt, begon Johann in 2000 samen met zijn vrouw Judith (zie foto rechts) hun biologische bedrijf: Witlofkrops. De agrarische ondernemers zagen de biologische groentemarkt groeien en pakten hun kans. In tien jaar tijd ontwikkelden ze een bloeiend bedrijf, dat een vooraanstaande plek heeft verworven in de biologische witlofteelt.
Witlof is een tweejarig gewas. In de eerste fase worden de biologische witlofwortelen, ofwel pennen, geteeld. In de lente wordt er gezaaid, waarna in de herfst de pennen kunnen worden geoogst. "Dit gedeelte van de witlofteelt besteden we uit aan biologische akkerbouwers uit de buurt waar we een goede relatie mee hebben opgebouwd." Na een koude bewaarperiode kan de tweede fase beginnen: de witloftrek. Dit is de specialisatie van Johann en Judith. De pennen worden in plastic bakken in een donkere ruimte geplaatst, waar binnen 25 dagen een mooie wit-gele witlofkrop op de pennen groeit.
"De witlofpennen krijgen enkel zuiver water toegediend in de biologische teelt. Kunstmest en chemische gewasbescherming is niet toegestaan. We hebben dus extra sterke pennen nodig, daarom is de eerste fase van de teelt ook zo belangrijk. Een gezonde bodem is cruciaal. De biologische akkerbouwers waar wij mee samenwerken zorgen daar goed voor. Daarnaast moeten we zowel in de eerste als de tweede fase van de teelt extra hygiënisch werken en goed sturen om ziekten buiten de deur te houden."
Minimaal één keer per week eet familie Krops hun eigen biologische witlof. "Ook de kinderen vinden het lekker. Traditioneel klaargemaakt met ham en kaas is in de winter nog steeds favoriet, maar we wokken de witlof nu ook regelmatig."
Meer weten over Naturelle? Kijk op www.natuurlijknaturelle.nl en volg Naturelle op Twitter: www.twitter.com/naturelletweets.
Bron: Nieuwsbrief Naturelle
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation