Noord-Holland mag bij aanbesteding geen EKO of Max Havelaar eisen

In 2008 heeft de Nederlandse Provincie Noord-Holland de gunning van een overheidsopdracht voor de levering en het beheer van koffieautomaten bekendgemaakt. De opdracht betrof een overeenkomst met een looptijd van drie jaar met een mogelijke verlenging van één jaar.

In de offerteaanvraag was met betrekking tot de te leveren koffie en thee als 'eis' vermeld dat de Provincie Noord-Holland voor de koffie- en theeconsumpties gebruikmaakt van het Max Havelaar- en EKO-keurmerk.

De Europese Commissie verwijt Nederland dat de vermelding van deze twee keurmerken indruist tegen de bepalingen van het Unierecht op het gebied van overheidsopdrachten.

Volgens advocaat-generaal Kokott mag een aanbestedende dienst in de aanbestedingsprocedure zonder meer rekening houden met ecologische en sociale belangen. Ook mag hij daartoe uitdrukkelijk in de aanbestedingsvoorwaarden melding maken van keurmerken op het gebied van milieu en eerlijke handel.

De aanbestedende dienst mag echter niet verlangen dat de aan hem te leveren producten een heel concreet keurmerk dragen. Hij moet ook andere keurmerken toelaten en producten zonder enig keurmerk voor zover de milieukenmerken en de voorwaarden waaronder zij worden vervaardigd en in de handel worden gebracht gelijkwaardig zijn aan de door de aanbestedende dienst gestelde eisen.
 
Kokott concludeert dat voor zover de provincie Noord-Holland voor de te leveren koffie en thee dwingend een bepaald milieukeur – het keurmerk EKO – alsook een fairtradekeurmerk – het keurmerk Max Havelaar – heeft voorgeschreven, zij in strijd met het Unierecht heeft gehandeld.
 
Bron: Nederlands Juridisch Dagblad

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.