Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chefkok Ben van Geelen:

"Mooi kerstdiner klaarmaken kost echt geen uren"

Kerst staat niet alleen synoniem aan gezelligheid en samenzijn, ook uitgebreid eten doet bijna iedereen wel tijdens de kerstdagen. De laatste jaren wordt er massaal gekozen voor 'lekker makkelijk' en wordt er veel gegourmet of gefonduet. Maar een driegangendiner in elkaar draaien, hoeft echt niet zo ingewikkeld en tijdrovend te zijn.

Edammer Ben van Geelen, eigenaar en chefkok van Restaurant A La Ferme aan de Govert Flinckstraat in Amsterdam: "Terwijl landen als Amerika en Engeland heel traditioneel zijn in hun kerstmenu's, is het in Nederland heel wisselend. De laatste jaren merk je wel dat thuis koken erg in opkomst is. Toch zijn gourmet en fondue mateloos populair tijdens de kerstdagen, maar als je het mij vraagt kun je ook een hele leuke tussenweg zoeken en toch een mooi dinertje maken zonder daar uren voor in de keuken te hoeven staan."

Toen hij nog een puber was, stond het voor Ben al vast dat hij kok wilde worden. "Lekker eten was altijd al een liefhebberij in mijn familie. Mijn geluk is geweest dat ik als 14-jarige jongen in het restaurant van, de onlangs overleden, John Fagel mocht komen werken. Dat deze meesterkok van de Fagel-dynastie mij deze kans heeft gegeven, vind ik nog steeds heel bijzonder. Alles wat ik heb geleerd, heb ik aan deze man te danken."

Biologisch koken

Toen hij 16 was, kwam Ben in de leer bij Ton Fagel in zijn sterrenrestaurant Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel. Via diverse omzwervingen kwam hij bij Restaurant Borderwijk in de Amsterdamse Jordaan terecht waar hij 12 jaar heeft gewerkt waarvan 9 als chefkok. "Hier is mijn liefde voor biologisch koken ontstaan. Niet zo verwonderlijk met de biologische markt van de Noordermarkt voor de deur." Uiteindelijk wilde Ben graag een eigen restaurant en dat werd A La Ferme in de Govert Flinckstraat in Amsterdam. In februari 2009 nam hij dit restaurant over.

"Bij A La Ferme maken we echt alles zelf. Ik heb in de loop der jaren een grote liefde opgevat voor de Franse boerenkeuken. Van eerlijke producten maak ik heerlijke gerechten. Ik durf te zeggen dat 80 procent van de producten die we bij A La Ferme gebruiken van biologische herkomst is. Ik ben daar heel bewust mee bezig en ook erg trots op."

Met Kerst en Oud en Nieuw is A La Ferme dicht en kookt Ben thuis in Edam voor zijn familie. "Mijn vrouw heeft een Engelse achtergrond, dus ga ik dit keer op de traditionele toer compleet met gevulde kalkoen en Christmas Pudding."

Bron: Dichtbij, Waterland Welzijn
Publicatiedatum: