Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Budget beschikbaar voor 60% bio-voedsel in Deense publieke keukens

Organic Denmark juicht de ambitie van minister Mette Gjerskov toe, ze wil naar 60 procent biologisch voedsel in alle publieke keukens in Denemarken. De ambitie is opgenomen in de nieuwe nationale begroting en er is budget vrijgemaakt voor de begeleiding en economische steun aan gemeenten en regio's. Hiermee kunnen zij de biologische voedselproductie stimuleren.

Elke dag worden 500.000 maaltijden geserveerd in de publieke sector in Denemarken. In de toekomst wordt 60 procent van het voedsel in ziekenhuizen, scholen, verzorgingstehuizen en andere openbare instellingen biologisch. In het nieuwe voorstel voor de nationale begroting heeft de overheid bijna 10 miljoen euro gereserveerd om openbare keukens de komende twee jaar te stimuleren om bio-voedsel te gaan gebruiken."Het is bemoedigend om te zien dat de nieuwe regering concrete acties gaat ondernemen. Omzetten naar biologisch voedsel in openbare keukens zal leiden tot een reorganisatie van traditionele naar biologisch landbouwgrond. En dit op een manier die alles wat we de laatste tien jaar gezien hebben zal overtreffen", reageert Paul Holmbeck van Organic Denmark.

Uit ervaring is al gebleken dat het verduurzamen van het aanbod mogelijk is binnen de bestaande budgetten. Dit door seizoensgebonden in te kopen, de voedselverspilling te verminderen en door meer groenten en minder vlees te gebruiken. "We hebben meer van dit soort intelligente oplossingen nodig, zodat meer doelen bereikt kunnen worden. De publieke keukens zullen een drijvende kracht worden achter de ontwikkeling van zowel biologisch voedsel als de volksgezondheid."

Bron: Organic-Market.info
Publicatiedatum: