Cas Spijkers is overleden. Hij is baanbrekend belangrijk geweest voor de biologische landbouw en voeding. Als oprichter en eerste voorzitter van Euro-Toques Nederland beklaagde hij zich eind jaren tachtig over de smaakvervlakking van landbouwproducten uit Nederland. Hij moest wekelijks naar België en Frankrijk rijden om nog smaakvolle spullen te vinden voor zijn restaurant. Om er in één adem bij te vertellen dat de biologische boeren in ere gehouden moesten worden omdat hun methode en liefde voor het land die de beste garantie geeft op smaak en kwaliteit.
Daarmee had biologisch er een niet te onderschatten asset bij: behalve goed voor natuur, milieu en dieren kreeg biologisch gastronomische erkenning. Zo ging de deur open voor een nieuwe groep consumenten die behalve van gezond, bewust en verantwoord ook van lekker eten houden. En kreeg de landbouw een impuls om duurzamer en authentieker te gaan werken, een proces dat inmiddels niet meer te stoppen is. Er zullen ongetwijfeld vele initiatieven komen om een jaarlijkse Cas Spijkers Prijs in het leven te roepen. Hij verdient het. Zijn culinaire kwaliteiten zullen daarin waarschijnlijk de boventoon voeren. Maar laten we zijn verderstrekkend maatschappelijk belang niet over het hoofd zien. Ook dat verdient een prijs. Daar genieten we bovendien met zijn allen nog dagelijks van in de vorm van schone en diervriendelijke landbouw met dito producten.
Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw
Vereniging Biologische Producenten en Handel (VBP)
Stichting Promotiebureau Biologische Speciaalzaak
Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding
Bron: Bionext
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards