Nieuw: compacte hommelkast Minipol voor optimale bestuiving

Koppert Biological Systems introduceert deze maand de compacte hommelkast Minipol. Het jongste broertje van Natupol en Tripol huisvest een hommelkolonie die beter in balans is met de beschikbare hoeveelheid voedsel in het gewas. Daarmee voorziet Minipol vooral in de behoefte van groente-, zachtfruit- en zaadtelers met teeltoppervlakten tot 750 m².

Omdat teelten tot 750m² minder voedsel bieden aan een hommelvolk, bleek Natupol in de praktijk vaak een maatje te groot. Bijvoeren en andere kunstgrepen waren nodig om de bestuiving op niveau te houden, met risico op overbestuiving of vroegtijdig uitsterven van de kolonies. Koppert ontwikkelde daarom een nieuwe nestkast met een aangepaste hommelkolonie (Bombus terrestris). De kwaliteit en stabiliteit van de bestuiving kunnen zo ook op kleine oppervlakten gegarandeerd worden.

Bijkomend voordeel van het nieuwe ontwerp is de forse besparing op transportvolume en -kosten. Daardoor komt natuurlijke bestuiving tevens beschikbaar voor kwekers in gebieden die lange logistieke routes kennen. Vaak bestuiven deze telers met de hand of maken ze gebruik van hormonen voor een goede vruchtzetting. Met natuurlijke bestuiving door de altijd nijvere hommels, verbeteren de opbrengst en vruchtkwaliteit aanzienlijk. Bovendien nemen arbeidskosten sterk af.

Na een testperiode van een jaar, is Minipol klaar voor een brede introductie in de markt. De verbeterde, compacte nestkast gaat vier tot zeven weken mee. Nieuw is ook de QR-code op de verpakking, die via een smartphone snel toegang geeft tot belangrijke informatie, zoals de neveneffectenlijst.

Koppert introduceerde in 1989 de eerste hommelkast Natupol, in eerste instantie bestemd voor de bestuiving in tomaat. Uitbreiding naar andere gewassen, zoals komkommer, paprika en aubergine, volgde niet lang daarna. Voor de fruitteelt werd speciaal de weerbestendige Tripol ontwikkeld, die drie hommelkolonies bevat.

Voor meer informatie: info@koppert.nl, 010 5140444

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven