Menu woon-werkgemeenschap Bronlaak vol met zelfgeproduceerde bio-groenten en -zuivel

Tholen - Woon-werkgemeenschap Bronlaak in Oploo deed ook dit jaar mee aan de 'De Mooie Maaltijd in Brabant'. Een logische stap volgens Huub Deckers. "Wij koken namelijk het hele jaar door met enkel biologische- en BD-ingrediënten. Dus we weten eigenlijk niet beter." Bronlaak runt zelf een zuivelboerderij en teelt haar eigen groenten. De rest van de benodigde producten worden bij BD-Totaal ingekocht. "Dit concept is volgens mij uniek in Nederland."

In de tuin, de zuivelboerderij en de keuken zijn de bewoners zelf actief. "In de keuken werk ik met een vaste ploeg van zeven mensen. We zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dit gaat heel goed. Sommigen werken al wel acht jaar in de keuken."

Vorige week was wel anders dan anders. Zo zijn er twee thema-avonden georganiseerd: een Mosselavond en een Italiaans buffetavond met biologische ingrediënten. Hiervoor moesten de bewoners zich zelf inschrijven. "De meesten hebben zich opgegeven, dus dit was een groot succes."
 


Huub geeft aan dat er veel variatie in het menu is. De inspiratie wordt veelal gehaald uit de groenten die net van het land zijn gekomen. "Deze worden zo snel mogelijk in het menu verwerkt." In de keuken worden per dag 190 maaltijden bereid, waarvan een kwart dieetmaaltijden.

Er worden veel verschillende producten geteeld en geproduceerd. Uit de tuin van Woon-werkgemeenschap Bronlaak zijn onlangs prei, bonen, tomaten, wortelen, aardappelen en uien geoogst. "Ook telen we veel vergeten groenten, zoals snijbiet, pastinaak enzovoorts. En we maken zelf zuurkool klaar." In de zuivelboerderij wordt kwark, yoghurt en melk en kaas geproduceerd.

Voor meer informatie: Huub Deckers, 0485 388923 of via deze website.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven