Veel te zien en te proeven tijdens BioVak

Verdubbeling wereldwijde omzet van bio-producten

Wereldwijd is de omzet van biologische producten sinds 2001 verdubbeld. De Nederlandse markt voor biologische producten is de afgelopen jaren flink gegroeid; gemiddeld met 15 procent per jaar. De biologische afzet is in een stroomversnelling terecht gekomen. Er is een tekort aan biologisch rundvlees en biologische melk. Het aantal biologische supermarkten neemt toe en de winkelschappen in gangbare supermarkten tellen steeds meer biologische producten. Ook in de horeca is biologisch telkens meer zichtbaar.

Deze groei zal zich de komende jaren verder ontwikkelen. Voor de huidige jonge generatie zijn duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijke aandachtspunten, zij kiest steeds vaker voor biologische voeding.

Dat duurzaamheid en welzijn van dier en mens hoog op de nationale agenda prijkt, blijkt ook maar weer uit het begin deze maand afgesloten akkoord van een vooraanstaande commissie die de provincie Noord-Brabant adviseert over de toekomst van de veehouderij. De commissie constateert dat er een impasse is ontstaan tussen de gedwongen volumegroei in de branche enerzijds en de maatschappelijke onvrede over grote, volle stallen anderzijds. Daarom adviseert men voor een eerste stap al vanaf 1 januari 2012 een eind maken aan het preventief gebruik van antibiotica. Binnen de biologische veehouderij is dit al jaren een geaccepteerd gebruik.

Maar niet alleen het milieu en de gezondheid spelen een rol, er wordt steeds vaker nadrukkelijk voor biologisch gekozen omdat de smaak zoveel beter is. Op 18 en 19 januari 2012 in de Zwolse IJsselhallen is dit zelf te ervaren door een ieder die interesse heeft in duurzame landbouw, natuur en voedselkwaliteit en dus ook voor ondernemers met smaak.

Op BioVak valt naast workshops en inhoudelijke sessies veel te zien en te proeven. In de beurshal zijn diverse 'pleinen' te vinden waar gespecialiseerde kennis wordt aangeboden. Er is onder andere ruimte voor een diergezondheidsplein, een bodemgezondheidsplein, een energie- en klimaatplein, een veredelingsplein en een streekproductenplein. In december is een beursgids verkrijgbaar met alle informatie over de geplande workshops en seminars. Ook is deze informatie terug te vinden op de website van BioVak; www.biovak.nl.

BioVak vindt plaats in het IJsselhallencomplex in Zwolle op woensdag 18 en donderdag 19 januari 2012.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven