Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Economische analyse in VS:

Biologische landbouw winstgevend op de lange termijn

Biologische landbouw staat bekend als ecologische duurzaam, maar is het ook economisch duurzaam? Het antwoord is ja. Volgens een nieuw onderzoek in het Agronomy Journal. De studie biedt een overtuigend nieuw bewijs dat omschakeling lucratief is op de lange termijn.

De University of Minnesota heeft 18 jaar lang de gewasopbrengst en bedrijfsbeheergegevens geanalyseerd. Hieruit blijkt dat biologische gewaswisseling steeds meer winstgevend werd en minder risico's op lage opbrengst heeft dan conventionele maïs- en sojaproductie. Zelfs wanneer biologische prijspremies gehalveerd werden.

Timothy Delbridge, die leiding gaf aan de studie, zegt dat de biologische landbouw zeker kan concurreren met conventionele methoden. Dit is in eerdere onderzoeken ook al eens bewezen, maar deze conclusies waren voornamelijk gebaseerd op bevindingen van korte-termijnstudies in kleine percelen.

Deze studie valt op door zowel de grote omvang van de percelen van de proefboerderij en de duur van het onderzoek. "Bij een economische studie als deze is het belangrijk om een zo volledig mogelijk beeld van de opbrengstvariabiliteit te krijgen", licht Delbridge toe. "De lengte van deze studie is dus een grote troef. Daarom zijn we er vrij zeker van dat dit gelukt is."

Het voordeel van biologische productie zit niet in de hogere opbrengsten, maar in de prijspremies voor biologisch. Zonder deze premies was de netto-opbrengst van een tweejarige conventionele maïs-sojarotatie gemiddeld 342 per acre, vergeleken met 267 dollar per acre voor een biologische rotatie van vier jaar (maïs, sojabonen, graan en alfalfa). De conventionele rotatie over vier jaar leverde 273 dollar per acre op.

Met bio-premie steeg de gemiddelde netto-opbrengst tot 538 dollar per acre, aanzienlijk beter dan de conventionele systemen. Zowel in termen van winstgevendheid en risico. Bio-productie was zelfs nog meer winstgevend wanneer de prijspremie gehalveerd werd.

De premies zijn vaak de belangrijkste reden voor boeren om te kiezen voor omschakeling naar biologisch. Delbridge zegt dat hij zich afvroeg wat het kan betekenen als deze premies dalen. Daarom zijn verschillende premieniveaus meegenomen in de analyse.

Ook de productiekosten blijken een belangrijke factor. De conventionele twee jaar durende rotatie had gemiddeld hogere productiekosten (198 dollar/acre) dan de vier jaar durende conventionele- (164 dollar/acre) en biologische (166 dollar/acre) rotaties. Dit verschil zit volgens Delbridge met name in het onkruidbeheer. De chemische bestrijdingsmiddelen bleken meer te kosten dan het mechanisch bestrijden van onkruid in het biologische systeem.

Overigens is in het onderzoek geen rekening gehouden met een eventuele bovengemiddelde opbrengst vergeleken met andere telers in Minnesota. Ook is er geen rekening gehouden met de kosten die omschakeling met zich meebrengt.
Publicatiedatum: