Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weinig te verbeteren aan bewaring appelras Santana

In 2010 formuleerden fruittelers op basis van uitkomsten uit onderzoek en praktijkervaring twee onderzoeksvragen over de bewaring van Santana:

  • Blijft het kwaliteitsverlies bij permanent op 4°C bewaren beperkt en kunnen dan de problemen met het optreden van softscald vermeden worden?
  • Kan het tussentijds tijdelijk verhogen van het zuurstofgehalte bijdragen aan het vermijden van het optreden van inwendige gebreken?

Na onderzoek in het afgelopen bewaarseizoen bleek dat permanent bewaren op 4°C niet de voordelen opleverden waarop was gehoopt. Het advies blijft om gedurende 3-4 weken in te koelen rond 4°C om daarna de temperatuur (in stapjes) terug te brengen naar 1,5°C bij de CA-bewaring van Santana.

Het tussentijds openen van de cel (na vier dagen weer op de gewenste vier procent zuurstof) had geen duidelijk effect op het optreden van inwendige gebreken. Er was dus geen bevestiging van het idee dat tussentijds openen van een cel kan bijdragen aan het voorkomen van bewaarproblemen. Wel bleek dat het tussentijds openen in dit experiment vrijwel geen effect had op de hardheid van de bewaarde Santana. Dit gegeven is aardig om te weten wanneer in verband met gespreide levering een deel van de partij uit een cel gehaald moet worden. Het gedeeltelijk ruimen van een cel kan ook leiden tot een groter vochtverlies uit de appels die in de cel blijven staan.

Voor meer informatie: Frank Schoorl, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: