- Blijft het kwaliteitsverlies bij permanent op 4°C bewaren beperkt en kunnen dan de problemen met het optreden van softscald vermeden worden?
- Kan het tussentijds tijdelijk verhogen van het zuurstofgehalte bijdragen aan het vermijden van het optreden van inwendige gebreken?
Na onderzoek in het afgelopen bewaarseizoen bleek dat permanent bewaren op 4°C niet de voordelen opleverden waarop was gehoopt. Het advies blijft om gedurende 3-4 weken in te koelen rond 4°C om daarna de temperatuur (in stapjes) terug te brengen naar 1,5°C bij de CA-bewaring van Santana.
Het tussentijds openen van de cel (na vier dagen weer op de gewenste vier procent zuurstof) had geen duidelijk effect op het optreden van inwendige gebreken. Er was dus geen bevestiging van het idee dat tussentijds openen van een cel kan bijdragen aan het voorkomen van bewaarproblemen. Wel bleek dat het tussentijds openen in dit experiment vrijwel geen effect had op de hardheid van de bewaarde Santana. Dit gegeven is aardig om te weten wanneer in verband met gespreide levering een deel van de partij uit een cel gehaald moet worden. Het gedeeltelijk ruimen van een cel kan ook leiden tot een groter vochtverlies uit de appels die in de cel blijven staan.
Voor meer informatie: Frank Schoorl, PPO van Wageningen UR
Bron: BioKennis