Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Documentaire: Boer zonder grenzen Deel 4

De omschakeling van Sjoerd de Hoop: Emigreren op je eigen bedrijf

Van alle pogingen groener en duurzamer te boeren is de biologische landbouw het verst gevorderd. Sjoerd de Hoop uit Hiaure is een van de Friese pioniers. Inmiddels werkt hij nauw samen met een buurman pluimveehouder, een groenteteler uit Ternaard en een melkveehouder bij Anjum. Er wordt mest, gras en land geruild en aan elkaar geleverd. Want kleinschalige, lokale samenwerking van biologische boeren is hét antwoord op de trend naar gangbaar groter en groter, volgens De Hoop. Een aantal jaren geleden kon Sjoerd kiezen tussen investeren in een nieuwe stal en meer koeien of iets anders. Hij koos voor stoppen met melken en die keuze schiep gaandeweg tal van nieuwe mogelijkheden voor hem en zijn land. Naast zijn bedrijf is hij mede-organisator van de BioVak.

 
Sjoerd kon biologisch gras leveren aan biologisch veehouder Simon den Hartogh bij Anjum, die veel schade leed door grazende ganzen. De omslag van deze Simon den Hartogh naar biologisch boeren begon 15 jaar geleden na een droevige gebeurtenis. Zijn zoontje van vier jaar oud verongelukte tijdens het werk op de boerderij. In de documentaire vertelt Den Hartogh over deze gebeurtenis, die het leven van hem en zijn gezin op z'n kop zette. Hij heeft gedacht aan stoppen, maar kon toch een nieuwe uitdaging vinden in de biologische landbouw.

De buurman van Sjoerd is nu biologisch pluimveehouder. Zijn omschakeling was mogelijk doordat hij biologische grond als uitloopruimte kan pachten. Sjoerd de Hoop levert ook mest en land aan de biologische groenteteler Henk Engels. Henk is al 30 jaar biologisch boer en heeft al die tijd bijna geen subsidie gehad.

Volgens De Hoop zal het nog een generatie duren voordat biologisch boeren echt doorbreekt. De beslissers in de politiek, het bankwezen en het onderwijs zijn de kinderen van gangbare landbouw. Ze hebben nog geen omslag kunnen maken.
 
 
'Deel 4: Emigraasje op dyn eigen plak' is het vierde deel in de serie Boer zonder grenzen. Fryslân DOK maakte zes afleveringen over de toekomst van de melkveehouderij. In elk deel is te zien hoe verschillende boeren het hoofd boven water houden.

Documentaire Boer zonder grenzen deel 4: Zondag 24 juli om 15.30 uur op Nederland 2, nogmaals te zien zaterdag 30 juli om 10.30 uu rop Nederland 2.

Publicatiedatum: