In 2009 bleek uit rapporten dat er gevaarlijk veel stoffen werden gebruikt op agf in Libanon. Sindsdien heeft het ministerie verschillende stappen ondernomen om het gebruik van deze middelen in het land te reguleren. Een groeiende groep telers is druk bezig om volledig af te stappen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Hierin spelen biologische middelen een belangrijke rol.
"We hebben het afgelopen jaar een stijging waargenomen", zegt Khalil Haddad, hij is general manager bij Libancert: één van de twee Libanese bio-certificeerders. "Consumenten zijn zich steeds meer bewust van gezondheids- en milieukwesties die verband houden met niet-biologisch voedsel.
Toch is biologisch nog steeds een nichemarkt in Libanon. Tot 2003 waren er geen gekwalificeerde certificeerders actief. Het Italiaanse IMC was toen de eerste. In 2006 werd LibanCert opgericht. Beide organisaties hebben inmiddels ongeveer 280 producenten biologisch gecertificeerd.
Libanon is uitstekend geschikt voor biologische teelt. Zo zijn er veel kleinere teeltbedrijven, die nog altijd werken met traditionele en groene technieken.
Ghassan Rishani runt een kleine boerderij in Shoueifat. Hij werkt uit overtuiging volgens de biologische principes, maar is nog niet officieel gecertificeerd. Dit is voor hem te duur. Haddad zegt dat de overheid meer moet doen om de certificeerders en de telers te ondersteunen. "De eerste stap is om eigen normen te ontwikkelen voor Libanon. Deze zouden aangepast kunnen worden aan de lokale behoeften van de producenten. Nu werken zij nog met de EU-regelgeving. Dit zal het consumentenvertrouwen ten goede komen."
Een tweede probleem is dat er onvoldoende biologische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn in Libanon. De verzending zou te duur zijn.
Abonneren
Vacatures
"Behoefte aan eigen biologische normen"
Gebrek aan regelgeving vertraagt groei biologisch in Libanon
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-10-02 Biologisch areaal vollegrondsgroenten gekrompen
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd