Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Behoefte aan eigen biologische normen"

Gebrek aan regelgeving vertraagt groei biologisch in Libanon

In 2009 bleek uit rapporten dat er gevaarlijk veel stoffen werden gebruikt op agf in Libanon. Sindsdien heeft het ministerie verschillende stappen ondernomen om het gebruik van deze middelen in het land te reguleren. Een groeiende groep telers is druk bezig om volledig af te stappen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Hierin spelen biologische middelen een belangrijke rol.

"We hebben het afgelopen jaar een stijging waargenomen", zegt Khalil Haddad, hij is general manager bij Libancert: één van de twee Libanese bio-certificeerders. "Consumenten zijn zich steeds meer bewust van gezondheids- en milieukwesties die verband houden met niet-biologisch voedsel.

Toch is biologisch nog steeds een nichemarkt in Libanon. Tot 2003 waren er geen gekwalificeerde certificeerders actief. Het Italiaanse IMC was toen de eerste. In 2006 werd LibanCert opgericht. Beide organisaties hebben inmiddels ongeveer 280 producenten biologisch gecertificeerd.



Libanon is uitstekend geschikt voor biologische teelt. Zo zijn er veel kleinere teeltbedrijven, die nog altijd werken met traditionele en groene technieken.

Ghassan Rishani runt een kleine boerderij in Shoueifat. Hij werkt uit overtuiging volgens de biologische principes, maar is nog niet officieel gecertificeerd. Dit is voor hem te duur. Haddad zegt dat de overheid meer moet doen om de certificeerders en de telers te ondersteunen. "De eerste stap is om eigen normen te ontwikkelen voor Libanon. Deze zouden aangepast kunnen worden aan de lokale behoeften van de producenten. Nu werken zij nog met de EU-regelgeving. Dit zal het consumentenvertrouwen ten goede komen."

Een tweede probleem is dat er onvoldoende biologische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn in Libanon. De verzending zou te duur zijn.
Publicatiedatum: