"Behoefte aan eigen biologische normen"
Gebrek aan regelgeving vertraagt groei biologisch in Libanon
"We hebben het afgelopen jaar een stijging waargenomen", zegt Khalil Haddad, hij is general manager bij Libancert: één van de twee Libanese bio-certificeerders. "Consumenten zijn zich steeds meer bewust van gezondheids- en milieukwesties die verband houden met niet-biologisch voedsel.
Toch is biologisch nog steeds een nichemarkt in Libanon. Tot 2003 waren er geen gekwalificeerde certificeerders actief. Het Italiaanse IMC was toen de eerste. In 2006 werd LibanCert opgericht. Beide organisaties hebben inmiddels ongeveer 280 producenten biologisch gecertificeerd.
Libanon is uitstekend geschikt voor biologische teelt. Zo zijn er veel kleinere teeltbedrijven, die nog altijd werken met traditionele en groene technieken.
Ghassan Rishani runt een kleine boerderij in Shoueifat. Hij werkt uit overtuiging volgens de biologische principes, maar is nog niet officieel gecertificeerd. Dit is voor hem te duur. Haddad zegt dat de overheid meer moet doen om de certificeerders en de telers te ondersteunen. "De eerste stap is om eigen normen te ontwikkelen voor Libanon. Deze zouden aangepast kunnen worden aan de lokale behoeften van de producenten. Nu werken zij nog met de EU-regelgeving. Dit zal het consumentenvertrouwen ten goede komen."
Een tweede probleem is dat er onvoldoende biologische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn in Libanon. De verzending zou te duur zijn.