Margreet Hofstede licht akkoord tussen EU en Canada toe

"Bereiken equivalentie-akkoord met VS veel lastiger door verschillen in regelgeving"

Tholen - Canada en de Europese Unie hebben eind juni een wederzijds equivalentie-akkoord over biologische producten bereikt. Hieraan is een heel proces aan voorafgegaan. Na aanvraag door Canada is het traject in gang gezet. Onder meer de volledige regelgeving van beide partijen is daarvoor doorgenomen. Ook zijn er diverse missies over en weer geweest. De regelgeving is minutieus doorgenomen en eventueel aangepast, ook op basis van de missies, vervolgens konden de Europese Commissie (met instemming van de Lidstaten) en Canada elkaar equivalent verklaren", licht Margreet Hofstede van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie toe.
 
"Canada is de laatste jaren heel hard gegaan, ze hebben pas sinds 2009 nationale regelgeving. En nu is er al een equivalentie-akkoord met de EU." Ze vertelt dat voordat deze overeenkomst tot stand is gekomen enkele controle-instanties, accreditatie-organisaties en bedrijven helemaal zijn doorgelicht tijdens de missies. "Daaruit zijn op- en aanmerkingen gekomen, waarmee aan de slag is gegaan."
 
De EU heeft niet concreet iets in haar regelgeving aan hoeven passen. Margreet benadrukt dat het in dit akkoord alleen producten betreft die daadwerkelijk in Canada geproduceerd zijn. Het akkoord zal de handel tussen de twee partijen ten goede komen. "Ik verwacht dat dit akkoord in ieder geval de handel in grondstofproducten naar de EU zal gaan bevorderen. Canada is namelijk een grote producent van granen." Een ander en typisch Canadees product is 'maple leaf sirup'. Hoe de beweging andersom zal zijn hangt volgens haar af van de ontwikkelingen van de Canadese afzetmarkt voor biologische producten.
 

Verenigde Staten

Een equivalentie-akkoord kan sowieso een enorme boost geven aan de handel. De EU is ook druk doende met eenzelfde traject met de Verenigde Staten, samen met de EU de grootste afzetmarkt voor biologische producten. Margreet vertelt dat dit echter een stuk lastiger is dan met Canada. "De regelgeving in de VS bestaat al veel langer dan die van Canada. Op een aantal vlakken verschilt de regelgeving aanzienlijk. En de EU en VS willen niet zomaar hun eigen regelgeving veranderen. Mogelijk dat een eventueel equivalentie-akkoord uitzonderingen zal bevatten. Er zijn bijvoorbeeld belangrijke verschillen in antibioticagebruik, GMO en substraatteelt". Ze heeft nog geen idee wanneer er daadwerkelijk een akkoord zal komen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven