Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
'Ons eten'
Een boek over de oorsprong van gewoon en biologisch eten
'Ons eten' is een boek over ons eten. Waar komen de tomaten voor onze soep vandaan? In welke wei staan de koeien die de melk leveren voor onze yoghurt? Leven varkens voor onze biologische karbonade echt anders dan de varkens van onze 'gewone' karbo? Volkskrant-journalist Mac van Dinther ging op onderzoek uit en schreef er een lezenswaardig boek over.
Het idee voor 'Ons eten' deed Mac op na het lezen van The Omnivore's Dilemma van Michael Pollan. De mens kan alles eten (is een omnivoor), maar lijkt er steeds onzekerder van te worden. Omdat we niet meer weten waar ons eten vandaan komt.
Gewoon of biologisch?
In 'Ons eten' vertelt Mac van Dinther het verhaal van een gewone Nederlandse maaltijd: tomatensoep, aardappel met karbonade en sla en yoghurt toe. Voor ieder product ging hij op bezoek bij een gangbare teler, boer of fabrikant (in het geval van de soep) en bij een bijzondere of biologische. Unox-soep wordt vergeleken met die van De Kleinste Soepfabriek en we zien hoe het 'gangbare' leven van varken Eva verschilt van hoe Ada 'biologisch' gehouden wordt.
Ook worden de boeren, telers of fabrikanten uitgebreid geportretteerd, zodat je weet wie jouw eten verbouwt. Zonder belerend te zijn verhaalt Mac van Dinther over de verschillen en overeenkomsten. Wat opvalt is dat geld een belangrijke rol speelt.