Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Folder uitgebracht om jonge boeren te interesseren voor biologische landbouw

Waarom zou je anders gaan telen? Ga je door op de weg die je altijd gevolgd hebt, of ga je een nieuwe kant op? Wat geeft de doorslag om biologisch te gaan telen?

Deze en nog veel meer vragen komen op bij boeren die denken over omschakeling naar de biologische teelt. De biologische landbouw kent een aantal uitgangspunten oftewel principes. Biologisch boeren vraagt bijvoorbeeld niet alleen om een ander bouwplan, maar ook een andere kijk op de bodem en de bemestingaanpak. Een gezonde bodem maakt het mogelijk om zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen gewassen te telen.

Praktijkervaringen

In de publicatie 'biologisch ondernemen' komen ondernemers, veelal 'jonge' boeren, aan het woord die de stap gemaakt hebben of nog in omschakeling van gangbare naar biologische teelt zitten. Waar lopen ze tegen aan? Valt het mee of tegen? Wat zijn hun ervaringen en welke adviezen hebben zij voor potentiƫle omschakelaars.

Toename

Het aantal biologische boeren in Nederland groeit gestaag. Elk jaar komen er in Nederland 10 tot 15 biologische boeren bij. Het omschakelen begint formeel op het moment dat het perceel wordt aangemeld bij Skal. Dit is de Nederlandse controle instelling die het EKO-keurmerk afgeeft aan boeren die volgens de regels biologische produceren. Deze organisatie controleert en beoordeelt de ondernemers.

De publicatie is een speciale uitgave van de projecten Biologisch Ondernemen Flevoland en Noord-Holland, in samenwerking met ZLTO, DLV Plant en het Louis Bolk Instituut.

Klik hier om de publicatie te bekijken.
 
Bron: Groen Kennisnet
Publicatiedatum: