"Komend najaar zijn onze bollen in de Whole Foods Markets beschikbaar"

Nederlandse ondernemer introduceert bio-tulpen in VS

Ondernemer Jeroen Koeman is samen met zijn vrouw Keriann in 2009 een bedrijf gestart dat biologische tulpen verkoopt. Pas sinds januari storten ze zich fulltime op de marktintroductie in de Verenigde Staten.

Koeman koopt biologische tulpen in van bollenkwekers uit Nederland. Als zoon van een tulpenkweker is hij al lange tijd gespecialiseerd in de bedrijfsvoering. Verkopers van biologische tulpenbollen, die niet met pesticiden bespoten worden, zijn echter ook in tulpenwalhalla Nederland schaars en onbekend. "Ik heb mijn broer wel eens gevraagd waarom dat zo is. Hij was kort en duidelijk: omdat er nu nog geen vraag naar is." Toch gelooft Koeman wel dat de business in Amerika van de grond komt.

Hoe is dit avontuur ontstaan?

"Na mijn studie International Technology Management aan de Hanze Hogeschool Groningen had ik geen zin om door te gaan in het vakgebied van mijn opleiding. Mijn familie heeft een groot tulpenbedrijf, wat twee van mijn oudere broers hebben overgenomen van mijn vader. Zij wilden mij graag als versterking in het bedrijf. Ik had hier geen zin in omdat ik niet als het 'kleine broertje' het familiebedrijf in wilde gaan.

Ik heb vijf jaar geleden gereageerd op een advertentie in een Nederlands Bloembollen-vakblad als 'cut flower grower' aan de westkust in de VS. Het was eerlijk gezegd een vrij blinde uitdaging. Ik wilde graag reizen en het was een baan in het vakgebied waar ik mij thuis in voel. Tulpen...

Na ruim twee jaar ben ik terug gegaan naar Nederland, omdat ik geen toekomst meer zag samen met mijn werkgever van destijds. Drie maanden heb ik voor mijn broers gewerkt, omdat een van hen voor langere tijd ziek was. Vervolgens kreeg ik een aanbieding van een bedrijf in Virginia, als cut flower grower. Het was echter een tijdelijke job, van september tot mei. Omdat ik een leuke Amerikaanse leerde kennen, wilde ik graag in de US blijven... Keriann, met wie ik nu getrouwd ben, is een green life style girl en samen zijn we op het idee van EcoTulips gekomen. Wat we in dat zelfde jaar hebben opgericht."


Wat geeft jouw bedrijf dan marktpotentie?

"In Charlottesville heb je een keten, Whole Foods Market, gericht op biologische en natuurlijke producten. Het was en is daar altijd druk. Enorm veel jonge mensen, voornamelijk studenten. Dit gaf mij veel vertrouwen in de markt van biologische producten. Er zijn bijna 300 Whole Foods Markets in Amerika. In mijn studententijd in Nederland waren biologische producten voor de geitenwollensokken-mensen. In Amerika is biologisch logisch, zeker voor de mensen met een opleiding.Verder organiseren we een festival om de de bio-tulp te promoten."

Wat is je verdienmodel?

"Verkopen van bollen via supermarkten en het internet. We zijn nog aan het pionieren. Een onbekend product in de markt brengen. Langzaam maar zeker komen we een stapje dichterbij succes. Komend najaar zijn onze bollen in de Whole Foods Markets beschikbaar."

Wat wil je op de korte en lange termijn bereiken?


"We hopen dat in drie jaar EcoTulips bekend is bij 80 procent van de potentiële kopers in Amerika. Op lange termijn willen we een positieve bijdrage leveren aan de bloembollen industrie. Op dit moment word er nog maar 0,01 procent van alle tulpen biologisch geteeld. Wij verwachten dat dit in vijf jaar naar één procent gegroeid is. Als de markt voor biologische teelt zich blijft ontwikkelen is het voor gangbare bollentelers mogelijk om de omkeer naar biologische teelt te maken en het totale pesticidegebruik te verminderen."

Klik hier om naar de website van EcoTulips te gaan.

Bron: Sprout

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven