Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Mâr inmiddels expert in houtconstructies voor duurzaam wonen

"We bouwen woningen voor een periode van vijftig jaar. Dan kun je wel aan de huidige eisen voor energiegebruik voldoen. Maar dan loop je volgend jaar al achter. De bouw zou daar verder mee moeten gaan: verder vooruitkijken", zegt Jaring Rijpma directeur bij De Mâr Houtconstructies in Grou. Het bedrijf maakt kappen, bovenverdiepingen, complete houtskeletbouw-cascowoningen en gevel-sluitende elementen voor de woning- en utiliteitsbouw door heel Nederland. De energiezuinigheid van woningen wordt belangrijker, maar kan beter.

De Mâr begon zo'n tien jaar geleden over duurzame projecten na te denken. Daar was toen nog geen draagvlak voor in de bouw. "Het was nog te vroeg voor de markt. En je hebt mensen ook niet zomaar om. Maar de laatste drie jaar is het een actueel onderwerp", zegt Rijpma.

Dit jaar maakte het bedrijf de houtconstructies voor honderd energiezuinige huizen door heel Nederland. De nieuwbouwwoningen zijn vaak een combinatie van energiezuinige technieken: goed geïsoleerd, een zonneboiler en zonnepanelen op het dak. Maar ook: de ramen op het zuiden. De Mâr gebruikt hiervoor hout waarvan naar schatting 90 procent één van de duurzaamheidscertificaten FSC of PEFC zou kunnen dragen.

Bron: Friesch Dagblad

Publicatiedatum: