Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Filippijnse bio-bananenteelt leeft op

Een Filippijns bananenexportbedrijf in zuid-Mindanao heeft de voordelen van bio-landbouw ontdekt. De oppervlakte waarop biologisch geteeld wordt, is sinds dit besef doorgedrongen is enorm gegroeid.

Dokter Benny Corcolan, van het onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf Tagum Development (Tadeco) vertelt dat het areaal waarop Tadeco bio-bananen teelt, vijf procent van de totale oppervlakte uitmaakt. De bananen van het bedrijf groeien met name in Daveo del Norte.

"Ook is het aantal telers dat biologisch is gaan telen de laatste twee jaar aanzienlijk gegroeid is. De plantages hebben baat bij het gebruik van biologische materialen. Er wordt vooral vermicast-kunstmest gebruikt op de bedrijven. Het werkt ook opbrengstverhogend. Tien jaar geleden bedroeg dit nog zo'n 4.000 dozen per hectare, nu zit dat op 5.000 dozen."

Het enige probleem is volgens Corcolon dat er niet altijd voldoende vermicast beschikbaar is. "Daarom zit er een grens aan het areaal waarop we biologisch kunnen telen. Wel doen we er alles aan om de vermicast-voorraad te vergroten. Hiervoor runnen we projecten bij families van Tadeco-telers." Dit is volgens hem een win-win-situatie. Het vergroot de voorraad en zorgt voor hogere inkomsten bij de families.

Ondertussen heeft de regering van Davao City aangekondigd dat zij in de eindfase zitten van het implementeren van exportvoorschriften rondom de 'Organic Farming Ordinance'. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de bio-landbouwbedrijven meer voet aan de grond krijgen in de stad", vertelt Leo Avila van het stadsbestuur.