Sodexo is met het restaurant van het Stadhuis winnaar van de Duurzame Catering Award gemeente Amsterdam 2010. Cateraar Sodexo over de overwinning: "Het geeft ons nog meer stimulans om biologische producten in ons assortiment op te nemen."In het bedrijfsrestaurant van het Stadhuis is het lekkerste, duurzame lunchgerecht geserveerd tijdens de Week van de Smaak, afgelopen september. Cateraar Sodexo is daarmee de winnaar van de Duurzame Catering Award die 14 oktober jongsleden plaatsvond. De jury prees de couscous maaltijdsalade met pompoen chutney en biologisch brood vanwege 'de gebalanceerde smaak, gestoeld op Marokkaanse traditie die hoog werd gewaardeerd door een breed publiek'. Alle ingrediënten zijn uiteraard biologisch.

Negen bedrijfsrestaurants pakten de handschoen op en serveerden hun gerecht tijdens de Week van de Smaak. De cateraars bleken creatief, niet alleen in het vinden van biologische ingrediënten, maar ook in het vinden van gerechten uit de streek. Van de (natuurvoedings)winkel om de hoek tot een zorgboerderij in Osdorp.

Winnaar

De jury bestaande uit Maarten Fischer (Taskforce Multi Functionele Landbouw), Jelle Ferweda (catering kok St Maartenskliniek) en Edgar Zonneveldt (dienst Milieu en Bouwtoezicht) kozen het lunchgerecht van het Stadshuis als de winnaar. Het Stadhuis won van de vijf genomineerden die in de voorronde het hoogst scoorden uit een publieksenquête. Op de tweede plaats eindigde GGD/Sodexo en Stadsdeel West/SAB veroverde de derde plaats.Sodexo bij de GGD (couscous salade met bospaddestoelen, mini pompoen, geitenkaas en honing met oerbrood) kreeg de complimenten van de jury over het spuitje waar de honing in zat en hun wervende berichtgeving, zoals het ophangen van posters. Het broodje van cateraar SAB op stadsdeel West (een bruin tarwebrood met crème fraîche, balsamico, Amsterdamse mosterd, blauwaderkaas en honing ) moest met mes en vork gegeten worden. Gebruikers moesten hierdoor 'verplicht ontspannen' en in het bedrijfsrestaurant hun lunch nuttigen. Daarmee leverde de cateraar ook een bijdrage aan vermindering van de werkstress. Cateraars en opdrachtgevers hebben besloten om de gerechten op te nemen in hun assortiment.Opdrachtgever gemeente Amsterdam en medeorganisator Taskfoce Multifunctionele Landbouw kijken met tevredenheid terug op de verrichte inspanningen en het enthousiasme bij de deelnemers. Gezamenlijk wordt gekeken hoe deze verkiezing een vervolg te geven.

Duurzame catering

De gemeente Amsterdam stimuleert op diverse manieren de duurzame catering in haar bedrijfsrestaurants. De eerste stap is gezet door in het raamcontract op te nemen dat het assortiment minimaal 40% biologisch dient te zijn en dat er gebruik wordt gemaakt van streekgerechten.

Eén van de acties om dit te bereiken is de 'Duurzame Catering Award 2010' voor het meest lekkere en duurzame lunchgerecht.