Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vanaf 24 september in Tilburgse Audax Textielmuseum

Presentatie 'Duurzaam Huis': Innovatief én duurzaam interieur

Op welke manier kun je als interieurarchitect rekening houden met thema's als milieu en duurzaamheid? Tien textielbedrijven uit Brabant en Limburg proberen antwoord te geven op die vraag door vanaf 24 september hun prototypes te presenteren in het Tilburgse Audax Textielmuseum.

De presentatie 'Duurzaam Huis' biedt niet alleen een overzicht van nieuwe ontwerpen, maar laat ook zien op welke wijze in de moderne textielindustrie wordt gewerkt met het thema duurzaamheid.


Bij de deelnemende bedrijven van Duurzaam Huis heeft dit het afgelopen jaar geresulteerd in een reductie van 564 ton CO2–emissie in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit komt overeen met de emissie van 156.667 liter benzine. Er zou een bosgebied nodig zijn geweest ter grootte van 88 voetbalvelden om die CO2 emissie te compenseren.

Deze enorme reductie is tot stand gekomen door extra veel aandacht te besteden aan 'good house-keeping' binnen de tien deelnemende textielproductiebedrijven. Het afgelopen jaar zijn deze bedrijven gestart met het herinrichten van arbeidsprocessen, investeringen in energiezuinige productiemiddelen en het efficiënter inzetten van machineparken en grondstoffen. Door bijvoorbeeld een betere programmering en planning van energiestromen, milieuvriendelijke hulpmiddelen bij was- en verfprocessen en slimmer gebruik van de restwarmte, zijn enorme besparingen gerealiseerd in het gebruik van energie, water en grondstoffen.

Tevens zijn de gebruikte materialen kritisch bekeken. Het snijafval en de aanloopstukken zijn zoveel mogelijk gereduceerd en worden opnieuw gebruikt in andere toepassingen. Een belangrijk onderdeel is ook de wijze waarop de materialen na gebruik worden ingezet. Daarbij heeft het gedachtegoed van Cradle to Cradle een belangrijke rol gespeeld.

De op zichzelf al unieke samenwerking van de Brabantse en Limburgse textielbedrijven in Duurzaam Huis heeft geresulteerd in een aantal verrassende ontwerpen en productiemethodes.

Deze worden op 24 september besproken tijdens een Creative Search Conference. Een Green Paper waarin de resultaten schriftelijk zijn weergegeven, wordt om 14.00 uur aangeboden aan Wouter van Dieren, directeur van het Instituut voor Milieu-en SysteemAnalyse en Lid van de Club van Rome.
Publicatiedatum: